Zdrowe odżywianie

wtorek, 16 sierpnia 2011

Hummus

Cześć!

Dziś rano przygotowałam sobie pyszną przekąskę, bez której nie mogę się obyć.
Hummus pochodzi z Bliskiego Wschodu, w Polsce popularny raczej wśród wegetarian, ale polecam każdemu. 
Dla mnie pycha:)
Ja przygotowuje swój hummus według takiego przepisu:

-ciecierzyca, ja nie przepadam za tą z puszki, moczę przez noc i potem gotuje. Wymaga więcej czasu, ale jest o wiele zdrowsza. (ok.250 g)
-tahini, czyli pasta sezamowa- 2 łyżeczki
-zmielony kminek- pół łyżeczki
-2 ząbki czosnku
-pieprz, sól
-sok z połówki cytryny
-3 łyżki oliwy
-odrobina pieprzu cayenne

Wszystkie składniki miksujemy razem i gotowe. Powinna powstać gładka masa, pyszny dip.
Próbowałam też różnych wersji kolorystycznych, dodając szpinaku mamy zielony hummus, z suszonymi pomidorami- czerwony. Można próbować swoich wariantów.


Najczęściej chrupię marchewki z hummusem. Czasem kroję też seler naciowy czy chlebek pita.
Marchew niestety nie ze swojego ogródka,ale staram się, żeby była dobrej jakości.


Smak może być na początku dziwny, nie każdemu przypadnie do gustu. Na początek lepiej przygotować mniejszą porcję, albo kupić gotowy w sklepie w spróbować. Ja nie mogę się bez niego obejść.
Oprócz tego, że hummus jest pyszny, ma też wiele witamin i wartości odżywczych:
-witamina B6 i kwas foliowy, działają na układ nerwowy i wzmacniają odporność,
-mangan, pomaga w przyswajaniu witamin,
-żelazo, zapobiega niedokrwistości,
-wartościowe białko- głównie z ciecierzycy, 
-metionina z pasty sezamowej, uzupełnia białko z ciecierzycy, jest ono dzięki temu jeszcze bardziej wartościowe,
-błonnik pokarmowy.

Warto poznawać nowe smaki, polecam!
Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Już któryś raz słyszę o tym hummusie. Muszę go w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie to cieszy,mój zapas się dziś skończył.Jutro pewnie zrobię nowy.
    Dajcie znać czy wam smakuje??

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dzięki dzięki!!! Ja byłam w Anglii to jadłam go tonami a tu nie mogę go znaleźć;/ Ale teraz mam przepis:D i sama sobie zrobię:) Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń