Dlaczego warto moczyć orzechy?
Orzechy są bardzo zdrowe i warto jeść codziennie w niewielkich ilościach. Na pewno nie raz słyszeliście o tym jakie są zdrowe. Badania potwierdzają ich pozytywny wpływ między innymi na układ krążenia. Nie ma lepszej przekąski jak orzechy, warto jednak wcześniej je namoczyć. Postaram się Wam wyjaśnić dlaczego jest to takie ważne.
Jedząc orzechy dostarczamy sobie wiele składników odżywczych, jednak są one wchłaniane jedynie
w 40 %. To właśnie moczenie uwalnia pozostałe 60 %. Podobnie jest w nasionami, dlatego najpierw moczymy nasiona zanim wyhodujemy z nich kiełki.
Nie moczone orzechy zawierają inhibitory enzymów. Zabezpieczają one orzechy przed wczesnym kiełkowaniem. Inhibitory, które dostaną się do naszego organizmu wraz z orzechami blokują nasze enzymy trawienne. Pokarm zawierający inhibitory może powodować powiększenie trzustki. Spożywane w nadmiarze przeciążają nasz układ pokarmowy.
Orzechy mają ciemną skórkę, która stanowi ochronę dla wszelkich wartości odżywczych. Aby je usunąć należy moczyć orzechy, najlepiej 8-10 godzin. Zależy to także od rodzaju orzechów, niektóre mają grubszą skórkę. Orzechom nerkowca wystarczy jedna godzina, migdały czy orzechy włoskie potrzebuję około 6 godzin.
Jakie są zalety moczenia orzechów?
Po pierwsze mamy pewność, że będą wolne od kurzu i brudu. Miękkie orzechy dużo łatwiej się trawią, dzięki uwolnieniu enzymów zwiększają się wartości odżywcze orzechów. Niektórzy narzekają na bóle żuchwy przy jedzeniu bardzo twardych orzechów, kiedy są miękkie nie ma z tym problemu. Łatwiej można je zblendować, dodać do szejków, sosów czy deserów.
Orzechy i nasiona najlepiej moczyć w wodzie źródlanej lub przefiltrowanej. Wody wlewamy dwukrotnie więcej niż orzechów. Najczęściej moczę orzechy przez noc, a rano dodaję je do owsianki.
Po namoczeniu orzechy wcale nie są bardzo miękkie, nerkowce rzeczywiście dają się nawet rozgnieść, ale migdały, orzechy brazylijskie czy inne twarde orzechy ciągle chrupią. Skoro moczenie zwiększa wartości odżywcze nie ma się co wahać, radzę Wam moczyć orzechy:)