Jakiś czas temu znalazłam ciekawy przepis na blogu Zielona wśród ludzi. Jogurt owsiany wydał mi się świetnym pomysłem na śniadanie, do tego bardzo prostym.
Wystarczy owies, może być w każdej postaci- ziarna, płatki, a nawet mąka owsiana.
Próbowałam zarówno w płatkami i ziarnami. Najbardziej wartościowy i najmniej przetworzony jest ten przygotowany z ziaren.
Przygotowanie jogurtu jest bardzo proste. Ziarna owsa czy płatki umieszczam w misce (szklanej lub ceramicznej) i zalewam wodą, niewiele ponad poziom ziaren (1-2 cm). Zawsze zostawiam ziarna na całą noc, po tym czasie przelewam wszystko do blendera i miksuję na gładką masę. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce i przykrywam. Kolejnego dnia jogurt jest już gotowy, żeby dalej nie kwaśniał wstawiam go do lodówki.
Przy ciepłych temperaturach jeden dzień fermentacji wystarczy, dla mnie jest wystarczająco kwaśny. Zimą prawdopodobnie będzie potrzebował więcej czasu w ciepłym miejscu.
Nie spodziewałam się takiego kremowego efektu, wyszedł bardzo dobry jogurt! Za pierwszym razem był bardzo gęsty, jak śmietana. Teraz dodaję trochę więcej wody i taka konsystencja bardziej mi odpowiada.
Od czasu do czasu przygotowuję sobie takie śniadanie.
Fermentować można każde zboże i na pewno wypróbuję się też inne płatki czy ziarna.
Najlepiej smakuje z owocami, każdy może dodać to co lubi najbardziej. Na zdjęciu jest wersja z bananem i suszonymi śliwami.
To bardzo zdrowe i pożywne śniadanie, polecam:)
Jakie śniadania lubicie najbardziej? Robiłyście kiedyś domowy jogurt?
Pozdrawiam!
Koniecznie musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:)
OdpowiedzUsuńBardzo:)
Usuńmmmm,muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://mallatia.blogspot.com/
Dziękuję za odwiedziny:)
UsuńJakoś wolę chyba zwykłą owsiankę.
OdpowiedzUsuńMoj problem to odwieczna niechec do jedzenia sniadania; jesli musze -chetnie siegam po... zupy... :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł,musze koniecznie spróbowac:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi się babcine wyroby :) Fajna sprawa!
OdpowiedzUsuń最平 價錢表 出租 商務 訂倉
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe jogurty i jem często :) Dodaję również truskawki i rodzynki :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł. ale pytanie: czy za pierwszym razem jak zostawiam płatki na noc - powinnam zostawić je pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
bardzo ciekawe, chyba sama spróbuje zrobic ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam.... jest genialny w konsystencji i smaku :)
OdpowiedzUsuńTül perde modelleri
OdpowiedzUsuńMobil Onay
turkcell mobil ödeme bozdurma
nftnasilalinir.com
Ankara evden eve nakliyat
trafik sigortası
DEDEKTÖR
kurma.website
aşk kitapları
smm panel
OdpowiedzUsuńSMM PANEL
iş ilanları
instagram takipçi satın al
hirdavatciburada.com
beyazesyateknikservisi.com.tr
SERVİS
tiktok jeton hilesi
Good content. You write beautiful things.
OdpowiedzUsuńkorsan taksi
sportsbet
sportsbet
vbet
mrbahis
vbet
hacklink
mrbahis
taksi
van
OdpowiedzUsuńçekmeköy
kepez
manavgat
balıkesir
RX1OF
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
VJ5Y
salt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
43FN5B
resimli magnet
OdpowiedzUsuńresimli magnet
çerkezköy çatı ustası
silivri çatı ustası
dijital kartvizit
2U1H8