Zdrowe odżywianie

wtorek, 24 września 2013

Zdrowa zielenina

Cześć!

Dziś po raz kolejny chciałam odnieść się do zdrowego jedzenia. Zielone liście to najlepsze co możemy włączyć do naszego codziennego menu. Są bardzo zdrowe i wpływają na piękny wygląd naszej skóry:) Dają więcej korzyści niż kosmetyki.
Statystycznie Polak zjada 1,6 kg sałaty rocznie, to niewiele, warto sięgać po nie częściej:) Mają sporo witamin, głównie A, C i E, a także żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. 
Sałata odkwasza organizm. 
Jest też źródłem białka w diecie roślinnej. 
Oczyszcza i wzmacnia organizm. 
Poprawia samopoczucie:) 




Do wyboru mamy wiele rodzajów sałat, kupując je musimy zawsze wybierać świeże, wtedy są najbardziej wartościowe. Dobrze mieć własny ogródek,bo ciężko dostać sałatę z pewnego źródła. Jeśli nie mamy takiej możliwości to wybierzcie się na bazarek, lepiej tam niż do marketu.
Sałaty kumulują w sobie wszelka chemię, najwięcej w głąbie. Najczęściej nawożone są azotanami, które są rakotwórcze i kumulują się w naszym organizmie. Jeśli sałata jest odbarwiona albo ma dziwne plamki to z pewnością była nawożona. 

Sezon na Polską sałatę trwa od maja do jesieni. W pozostałych miesiącach możemy sięgać po importowane liście z cieplejszych krajów. Jednak sałaty z delikatnymi liśćmi jak np. roszponka tracą witaminy kilka dni po zerwaniu, jedzenie takich odmian może zapewnić nam jedynie walory smakowe. 




Sałata masłowa- najpopularniejsza, zawiera magnez, żelazo, witaminy B i C.

Sałata lodowa- ma najmniej minerałów ze wszystkich sałat, mimo to jest bardzo popularna.

Rukola- (moja ulubiona sałata), jest bardzo wartościowa i lekkostrawna. Zawiera potas, wapń, żelazo. Zwiększa odporność i chroni przed nowotworami.

Roszponka- zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i C, wapń, żelazo, magnez i potas. Jest bardzo nietrwała, przed zakupem trzeba ja dokładnie obejrzeć, listki muszą być świeże. (Często w opakowaniach są zgniłe, a nawet zapleśniałe listki, uważajcie na to).

Sałata rzymska- zawiera wiele cennych witamin- B1, B2, PP i C, a także karoten, fosfor, wapń i żelazo. Można przechowywać ją dłużej. 

Cykoria- ma trochę gorzki smak, ale zawiera dużo składników mineralnych- witaminy A, C, E i K oraz selen, mangan, potas, magnez, wapń.

Sałata karbowana- często wykorzystywana do dekoracji, występuje w kilku odmianach, ciemniejsze zawierają więcej żelaza, ale wszystkie zawierają wiele witamin.




Każdy może wybrać ulubione liście, można je dowolnie łączyć i urozmaicać sałaty. Najważniejsze żeby jeść te pochodzące z pewnego źródła, niestety z tym jest ciężko.

Co z paczkowaną sałatą? 
W marketach jest mnóstwo mieszanek do wyboru, ale tych szczelnie zamkniętych lepiej unikać. Znalazłam informacje, że w szczelnych foliach azotany zamieniają się w szkodliwe dla nas substancje, nawet rakotwórcze. Poza tym takie sałaty "duszą się", szybko miękną i gniją. 
Spotkałam pakowaną sałatę z napisem, który mówił, że może być spożyta bez płukania. Wtedy jest bez nawozów i szkodliwych substancji, wydaje się bezpieczniejsza.

Sałaty nie kroimy nożem, w kontakcie z metalem utlenia się z niej witamina C. 
Liście płuczemy  nie moczymy, żeby nie straciła witamin. Przechowujemy ją w lodówce, najlepiej w ścierce, albo w otwartej torbie. 




Szkoda, że tak ciężko znaleźć bezpieczne jedzenie, kupuję sałatę w różnych miejscach i nie zawsze mam pewność, że jest w 100% zdrowa. Trudno..lubię sałatę i jem często. 
Sięgam też po inną zieleninę- rośliny kapustne czy zioła. Staram się też codziennie pić chociaż mały zielony koktajl:) TUTAJ możecie poczytać więcej na temat szejków.
Każdy może wybrać sposób w jaki zje chociaż garść liści dziennie:) Polecam!

Miłego popołudnia!

13 komentarzy:

  1. I ja lubię sałatę, najlepiej do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałaty pakowane próżniowo strasznie mnie odrzucają. Preferuję moją z ogródka albo rukolę. :) Nie cierpię roszponki, czuję się wtedy, jakbym jadła trawę. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm ciekawe.. a ja właśnie te pakowane kupuję bo wygodne ;p czyli musę zacząć kupować na sztuki...

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, warto jeść zieleninę i to nie tylko sałaty ale też szpinak, jarmuż, kapustę włoską, natkę pietruszki itp. "Zielsko" zawiera nie tylko witaminy i minerały ale również, bardzo korzystny dla ludzkiego zdrowia, chlorofil.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałata z oliwą, ziołami i octem balsamicznym z kromką razowego pieczywa - niby nic wielkiego - a starcza z cały posiłek. Nie rozumiem ludzi (głównie płci męskiej) którzy mówią, że nie będą jedli czegoś takiego bo nie są królikami.

    OdpowiedzUsuń
  6. A może napisałabyś o tym, w jakiej temperaturze wody myć warzywa i owoce - żeby "zmyć" chemikalia, a jednocześnie nie pozbawić ich witamin? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dokładnie, o pozbywaniu się chemikaliów pisałam już kiedyś tutaj:
      http://ekocentryczka.blogspot.com/2012/05/jak-pozbyc-sie-pestycydow.html

      Usuń
  7. ja wlasnie czesto kupuje te ktora może być spożyta bez płukania- ona zazwyczaj ma tez info ze pochodzi z ekologicznych plantacji - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zielenina dobra i zdrowa ale właśnie zawsze mam obawy podczas zakupów czy aby na pewno...

    OdpowiedzUsuń