Pyszne i zdrowe czipsy z jarmużu
Cześć:)
Długo szukałam miejsca gdzie można dostać tę odmianę kapusty, w końcu mi się udało i jem jarmuż prawie codziennie:) W szejkach, sałatkach i jako czipsy. Te ostatnie goszczą u mnie bardzo często, znajomi bardzo się ich domagają. Kto raz spróbuje chce częściej po nie sięgać. Są bardzo uzależniające i można je jeść bez obaw. Te czipsy są bardzo zdrowe:)
Robiłam już czipsy z wielu warzyw, buraczane czy marchewkowe też są bardzo dobre, ale przyznam, że te nie mają sobie równych!!
Długo szukałam miejsca gdzie można dostać tę odmianę kapusty, w końcu mi się udało i jem jarmuż prawie codziennie:) W szejkach, sałatkach i jako czipsy. Te ostatnie goszczą u mnie bardzo często, znajomi bardzo się ich domagają. Kto raz spróbuje chce częściej po nie sięgać. Są bardzo uzależniające i można je jeść bez obaw. Te czipsy są bardzo zdrowe:)
Robiłam już czipsy z wielu warzyw, buraczane czy marchewkowe też są bardzo dobre, ale przyznam, że te nie mają sobie równych!!
Przygotowanie ich zajmuje kwadrans i jest bardzo proste:) Można doprawiać je na wiele sposobów, nawet na słodko. Przyprawy dobieramy w zależności od upodobań. Może to być papryka, curry, czosnek, kurkuma, możliwości jest wiele, próbowałam już wszystkich i zawsze smakują świetnie! Dziś robiłam wersję z papryką i odrobiną chili.
Jak je przygotować?
Potrzebujemy:
- liści jarmużu (w zależności ile czipsów chcemy przygotować, spora porcja wychodzi z 2-3 liści),
- 1/4 łyżeczki chili, albo słodkiej papryki jeśli nie lubicie ostrych przypraw,
- sezam,
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju,
- można dodać też szczyptę soli, ja tego nie robię.
Jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy liście. Wycinamy grube włókna, które biegną przez środek i kroimy je ma małe kawałki.
W misce dokładnie mieszamy jarmuż z oliwą i przyprawami, posypujemy wszystko ziarnami sezamu.
Gotowe liście układamy na blasze piekarnika w niewielkich odstępach, tak żeby nie nachodziły na siebie. Układam je na papierze do pieczenia, dzięki temu nie przywierają i nie kruszą się.
Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 7 minut. Zawsze nastawiam minutnik na 5 minut i sprawdzam jak wyglądają liście po tym czasie. Potem zwykle zostawiam je jeszcze na 2 minuty. Muszą być chrupkie i lekko przyprażone. Są cieniutkie i bardzo łatwo je spalić, dlatego wolę być czujna.
Są pyszne i pięknie pachną! Wyglądają zachęcająco i ciężko się od nich oderwać. Co lepsze wcale nie trzeba się hamować, są zdrowe, niskokaloryczne, można chrupać do woli bez wyrzutów sumienia! Są bardzo delikatne i pełne smaku.
Próbowaliście kiedyś takiej przekąski? Jeśli chcecie zrobię też wpis o wersji na słodko.
Jakie są Wasze ulubione zdrowe przekąski?
Miłego popołudnia!
Ooo, super te czipsy :D Zrób wpis o tym jak zrobić je na słodko :)
OdpowiedzUsuńOk zrobię:)
Usuńa ja hoduje sobie na ogródku, bardzo dziękuje za przepis bo sałatki mi nie podchodzą a do soku za dużo nie dodaje
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:) REWELACJA!!
UsuńMam jarmuż mrożony, też się nada? ;)
OdpowiedzUsuńO tych chipsach już słyszałam. Póki co staram się wprowadzić do mego żywienia trochę zielonych szejków. Ale chipsy to też byłoby coś świetnego, zwłaszcza że bardzo lubię podjadać. :D
Nie wiem czy mrożony się nada, nigdy nie próbowałam. Takie czipy są idealną przekąską:)
Usuńooo świetny post! Chętnie poczytam o przepisie na słodko choć ostre przyprawy lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDotychczas podobne (?) chipsy jadłam tylko z alg, te wyglądają równie apetyczne. Dzięki wielkie za inspirację, regularnie widuję jarmuż w Auchanie :)
OdpowiedzUsuńZ alg też kiedyś jadłam, te są na pewno o wiele tańsze:) No i pyszne!
UsuńPierwszy raz się spotykam z czymś takim:) Zaintrygowało mnie bo również poszukuję zdrowych alternatyw chipsów :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńja poluję na jarmuż od dawna, nigdzie nie mogę go dostać, a naczytałam się o jego wspaniałych wartościach odżywczych, głównie potrzebuję do soków warzywnych, nie wiedziałam że również można go jeść w postaci chipsów. Poszukam w Auchan (dziękuję elle za wskazanie)
OdpowiedzUsuńJa też muszę sprawdzić gdzie mam Auchana najbliżej i zobaczę czy mają jarmuż:)
UsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego :) Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńJuz kilkakrotnie czytalam przepisy na te przekaski, ale niestety nie znalazlam jeszcze jarmuzu. Jestem pewna, ze na pewno gdzies mi sie uda kupic i wtedy wyprubuje.
OdpowiedzUsuńNa pewno znajdziesz, mi też trochę to zajęło. Teraz jem je bardzo często:)
UsuńHej. Mozna wiedziec gdzie znalazlas to miejsce gdzie mozna dostac jarmuz? :)
OdpowiedzUsuńJa tez takiego szukam...
Dzieki,
Marta
Hej:) Kupuję go na hali targowej we Wrocławiu. Na jednym z pierwszych straganów lewej stronie:)
Usuńale smakowicie :) jak będę we Wrocku muszę zajrzeć na tę halę targową :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa też szukam i szukam .Dziękuję za podpowiedź, :) A można zapytać ile kosztuje jarmuż na hali targowej, w jakiej ilości sprzedają? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńNie wiem ile waży dokładnie porcja jarmużu, ale za 2-3 spore liście płacę 3 zł. Zwykle biorę od razu 2-3 porcje bo nie mam okazji być tam często. Pozdrawiam:)
UsuńMyślałam ze sprzedają w jakiś opakowaniach :) Dziękuję i również pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie kupuję liście luzem, jedną porcję czipsów przygotouję zwykle z jednego dużego liścia:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe wersje przekąsek! Ostatnio ciągle robię frytki... z cukinii :) Polecam przepis: Party menu - przekąski
OdpowiedzUsuńDzięki:) Już zaglądam!
Usuń