Zdrowe odżywianie

czwartek, 17 października 2013

Pyszne i zdrowe czipsy z jarmużu

Cześć:)

Długo szukałam miejsca gdzie można dostać tę odmianę kapusty, w końcu mi się udało i jem jarmuż prawie codziennie:) W szejkach, sałatkach i jako czipsy. Te ostatnie goszczą u mnie bardzo często, znajomi bardzo się ich domagają. Kto raz spróbuje chce częściej po nie sięgać. Są bardzo uzależniające i można je jeść bez obaw. Te czipsy są bardzo zdrowe:)
Robiłam już czipsy z wielu warzyw, buraczane czy marchewkowe też są bardzo dobre, ale przyznam, że te nie mają sobie równych!!



Przygotowanie ich zajmuje kwadrans i jest bardzo proste:) Można doprawiać je na wiele sposobów, nawet na słodko. Przyprawy dobieramy w zależności od upodobań. Może to być papryka, curry, czosnek, kurkuma, możliwości jest wiele, próbowałam już wszystkich i zawsze smakują świetnie! Dziś robiłam wersję z papryką i odrobiną chili.

Jak je przygotować? 
Potrzebujemy:
- liści jarmużu  (w zależności ile czipsów chcemy przygotować, spora porcja wychodzi z 2-3 liści),
- 1/4 łyżeczki chili, albo słodkiej papryki jeśli nie lubicie ostrych przypraw,
- sezam,
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju,
- można dodać też szczyptę soli, ja tego nie robię. 


Jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy liście. Wycinamy grube włókna, które biegną przez środek i kroimy je ma małe kawałki. 
W misce dokładnie mieszamy jarmuż z oliwą i przyprawami, posypujemy wszystko ziarnami sezamu. 

Gotowe liście układamy na blasze piekarnika w niewielkich odstępach, tak żeby nie nachodziły na siebie. Układam je na papierze do pieczenia, dzięki temu nie przywierają i nie kruszą się.

Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 7 minut. Zawsze nastawiam minutnik na 5 minut i sprawdzam jak wyglądają liście po tym czasie. Potem zwykle zostawiam je jeszcze na 2 minuty. Muszą być chrupkie i lekko przyprażone. Są cieniutkie i bardzo łatwo je spalić, dlatego wolę być czujna. 


Są pyszne i pięknie pachną! Wyglądają zachęcająco i ciężko się od nich oderwać. Co lepsze wcale nie trzeba się hamować, są zdrowe, niskokaloryczne, można chrupać do woli bez wyrzutów sumienia! Są bardzo delikatne i pełne smaku. 


Próbowaliście kiedyś takiej przekąski? Jeśli chcecie zrobię też wpis o wersji na słodko.
Jakie są Wasze ulubione zdrowe przekąski?

Miłego popołudnia!

29 komentarzy:

  1. Ooo, super te czipsy :D Zrób wpis o tym jak zrobić je na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja hoduje sobie na ogródku, bardzo dziękuje za przepis bo sałatki mi nie podchodzą a do soku za dużo nie dodaje

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam jarmuż mrożony, też się nada? ;)
    O tych chipsach już słyszałam. Póki co staram się wprowadzić do mego żywienia trochę zielonych szejków. Ale chipsy to też byłoby coś świetnego, zwłaszcza że bardzo lubię podjadać. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy mrożony się nada, nigdy nie próbowałam. Takie czipy są idealną przekąską:)

      Usuń
  4. ooo świetny post! Chętnie poczytam o przepisie na słodko choć ostre przyprawy lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dotychczas podobne (?) chipsy jadłam tylko z alg, te wyglądają równie apetyczne. Dzięki wielkie za inspirację, regularnie widuję jarmuż w Auchanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z alg też kiedyś jadłam, te są na pewno o wiele tańsze:) No i pyszne!

      Usuń
  6. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim:) Zaintrygowało mnie bo również poszukuję zdrowych alternatyw chipsów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja poluję na jarmuż od dawna, nigdzie nie mogę go dostać, a naczytałam się o jego wspaniałych wartościach odżywczych, głównie potrzebuję do soków warzywnych, nie wiedziałam że również można go jeść w postaci chipsów. Poszukam w Auchan (dziękuję elle za wskazanie)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też muszę sprawdzić gdzie mam Auchana najbliżej i zobaczę czy mają jarmuż:)

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam czegoś takiego :) Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz kilkakrotnie czytalam przepisy na te przekaski, ale niestety nie znalazlam jeszcze jarmuzu. Jestem pewna, ze na pewno gdzies mi sie uda kupic i wtedy wyprubuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno znajdziesz, mi też trochę to zajęło. Teraz jem je bardzo często:)

      Usuń
  10. Hej. Mozna wiedziec gdzie znalazlas to miejsce gdzie mozna dostac jarmuz? :)
    Ja tez takiego szukam...

    Dzieki,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:) Kupuję go na hali targowej we Wrocławiu. Na jednym z pierwszych straganów lewej stronie:)

      Usuń
  11. ale smakowicie :) jak będę we Wrocku muszę zajrzeć na tę halę targową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też szukam i szukam .Dziękuję za podpowiedź, :) A można zapytać ile kosztuje jarmuż na hali targowej, w jakiej ilości sprzedają? Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ile waży dokładnie porcja jarmużu, ale za 2-3 spore liście płacę 3 zł. Zwykle biorę od razu 2-3 porcje bo nie mam okazji być tam często. Pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Myślałam ze sprzedają w jakiś opakowaniach :) Dziękuję i również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kupuję liście luzem, jedną porcję czipsów przygotouję zwykle z jednego dużego liścia:)

      Usuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie zdrowe wersje przekąsek! Ostatnio ciągle robię frytki... z cukinii :) Polecam przepis: Party menu - przekąski

    OdpowiedzUsuń