Jagody goi
Cześć!
Jagody Goi są zaliczane do SUPERFOODS, czyli do najbardziej odżywczej i wartościowej żywności. Owoce goi od wieków są używane przez mieszkańców Himalajów. Jagody te rosną z dolinie, gdzie świeże czyste powietrze i żyzne gleby gwarantują niemal idealne warunki wzrostu.
Są bogate w naturalne składniki mineralne, zawierają cynk, wapń, selen, german, miedź, fosfor i żelazo, a także aminokwasy, metioniny i izoleucyny. Są bogatym źródłem betakarotenu i witaminy C.
Badanie przeprowadzone w 2008 roku przez Journal of Alternative ana Complementary Medicine wykazały, że jagody Goi mają właściwości antyutleniające i przeciwnowotworowe.
Jedząc te owoce możemy liczyć na wiele zdrowotnych korzyści:
- wspomagają regenerację zniszczonych komórek ciała,
- wzmacniają układ trawienny i regulują jego pracę,
- pomagają w walce z otyłością,
- wzmacniają stawy i kości,
- wpływają korzystnie na wzrok,
- skuteczne w walce z reumatyzmem,
- zapewniają witalność i spowalniają procesy starzenia,
- wzmacniają odporność.
Oddziałują korzystnie na kondycję fizyczną i dlatego warto codziennie po nie sięgać. Zwykle dodaję je do porannej owsianki, albo do kaszy jaglanej. Lubię też robić napój rozgrzewający z jagodami goi, o którym pisałam jakiś czas temu.
Najlepiej wybierać jagody suszone na słońcu, bez chemicznych dodatków. Wiele firm sprzedaje siarkowane owoce, trzeba uważać. Dobrze kupować je w dużych opakowaniach, wtedy cena jest najkorzystniejsza.
Jagody powinny być suche i sypkie. Odradzam aukcje internetowe, nigdy nie wiadomo jak długo i w jakich warunkach były przechowywane.
Mogę polecić sklep, w którym sama kupuję, do tej pory mnie nie zawiódł- KLIK.
Próbowałyście kiedyś?
Miłego popołudnia!
Jagody Goi są zaliczane do SUPERFOODS, czyli do najbardziej odżywczej i wartościowej żywności. Owoce goi od wieków są używane przez mieszkańców Himalajów. Jagody te rosną z dolinie, gdzie świeże czyste powietrze i żyzne gleby gwarantują niemal idealne warunki wzrostu.
Są bogate w naturalne składniki mineralne, zawierają cynk, wapń, selen, german, miedź, fosfor i żelazo, a także aminokwasy, metioniny i izoleucyny. Są bogatym źródłem betakarotenu i witaminy C.
Badanie przeprowadzone w 2008 roku przez Journal of Alternative ana Complementary Medicine wykazały, że jagody Goi mają właściwości antyutleniające i przeciwnowotworowe.
Jedząc te owoce możemy liczyć na wiele zdrowotnych korzyści:
- wspomagają regenerację zniszczonych komórek ciała,
- wzmacniają układ trawienny i regulują jego pracę,
- pomagają w walce z otyłością,
- wzmacniają stawy i kości,
- wpływają korzystnie na wzrok,
- skuteczne w walce z reumatyzmem,
- zapewniają witalność i spowalniają procesy starzenia,
- wzmacniają odporność.
Oddziałują korzystnie na kondycję fizyczną i dlatego warto codziennie po nie sięgać. Zwykle dodaję je do porannej owsianki, albo do kaszy jaglanej. Lubię też robić napój rozgrzewający z jagodami goi, o którym pisałam jakiś czas temu.
Najlepiej wybierać jagody suszone na słońcu, bez chemicznych dodatków. Wiele firm sprzedaje siarkowane owoce, trzeba uważać. Dobrze kupować je w dużych opakowaniach, wtedy cena jest najkorzystniejsza.
Jagody powinny być suche i sypkie. Odradzam aukcje internetowe, nigdy nie wiadomo jak długo i w jakich warunkach były przechowywane.
Mogę polecić sklep, w którym sama kupuję, do tej pory mnie nie zawiódł- KLIK.
Próbowałyście kiedyś?
Miłego popołudnia!
Lubię i jadam bardzo często - tzn nie same, ale zawsze dodaję je właśnie do płatków owsianych, do tego jogurt (kozi lub sojowy, bo zwykłego nie mogę), banan i śniadanie/kolacja gotowe :)
OdpowiedzUsuńPycha! Pozdrawiam:)
UsuńNie jadłam, ale pamiętam masło do ciała o zapachu własnie tych jagód.. cudne było! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie : probkowo.blogspot.com
U mnie dużo o tym co ZA DARMO można wyrwać z sieci i nie tylko :)
+ Obserwuję :)
Dziękuję za komentarz:) Na pewno odwiedzę:)
UsuńBardzo lubię ich smak, ale z zachwalaniem zdrowotnych walorów byłabym ostrożna, kiedyś sporo się tym interesowałam i czytałam, że nie ma przekonujących dowodów na te właściwości. Niemniej - na pewno są bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńDowodów jest już coraz więcej, ale oczywiście trzeba by jeść je regularnie w większych ilościach, żeby spełniły wszystkie te obietnice. Na pewno warto dodawać je do swoich posiłków:)
UsuńJa jeszcze nigdy ich nie jadłam, dlatego chętnie zamówię sobie na Święta - zaszaleję, a co!:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo je lubię, szczególnie jako zastępnik popcornu do filmu :) Muszę wypróbować napój rozgrzewający :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) Z pomarańczami też jest dobry!
UsuńPrzyznam, że jak dla mnie nie są to najsmaczniejsze jagody. Nie mam przekonania do nich, gorzkawe, mdłe. Kupiłam raz duże opakowanie i oczywiście zjadłam, ale jakoś nie korciło mnie do ponownego sięgnięcia po nie. Może kiedyś się jeszcze skuszę, coś wymyślę, żeby lepiej smakowały, bo w końcu to dla zdrowia. Miałam też kosmetyki do ciała z ekstraktem z tych owoców i byłam bardzo z nich zadowolona i nie spodziewałam się tego po marce, to był Avon:-)
OdpowiedzUsuńKosmetyków z ich wyciągiem nigdy nie miałam, ale po same jagody sięgam prawie codziennie:)
UsuńMiałam ostatnio kupić ale nie kupiłam. Sama nie wiem dlaczego.. Muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na spróbowanie lepiej kupić mniejszą ilość:)
UsuńZrobię mały research w tym sklepie. Zbliża się dzień darmowej przeysłki, czy ten sklep bierze w tym udział? Fajnie byłoby :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam te jagody, ale pamietam ze niezbyt mi zasmakowały. Może spróbuję w tym sklepie i będą lepsze.
Nie wiem czy ten sklep bierze udział w dniu darmowej przesyłki. Muszę zapytać.
Usuńbardzo lubię
OdpowiedzUsuńLubie - szczególnie w jogurcie naturalnym :)
OdpowiedzUsuńCzasami je podjadam, ze względów że są zdrowe, ale smakowo nie są zbyt dobre :)
OdpowiedzUsuńSamych nigdy nie jem, świetnie są w owsiance czy szejku:)
Usuńjeszcze nigdy nie probowalam - koniecznie musze to zmienic!!!
OdpowiedzUsuńCo oprócz jagód goi włączyłabyś do diety osoby walczącej z nowotworem? :/ To prawda, że borówki również wspomagają regenerację komórek przy nowotworach, czy to będę raczej inne owoce? (ktoś mi kiedyś mówił, ale kurcze nie pamiętam...)
OdpowiedzUsuńWitam, na pewno dużą ilość surowej, nieprzetworzonej żywności. Nie mam takiej szerokiej wiedzy na ten temat, ale wszelkie superfoods:
Usuńhttp://ekocentryczka.blogspot.com/2013/01/superfoods.html
na pewno są wskazane.
Najzdrowsze są świeże, sezonowe produkty z pewnego źródła, niestety o takie ciężko.
Pozdrawiam!
nie próbowałam nigdy,bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńKiedyś szukałam online ale zaglądne to twojego sklepu:) Serdecznie zapraszam na NATURALNE ROZDANIE KOSMETYCZNE na blogu www.eko-swiat.blogspot.com, Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam!
Usuńwszystko spoko, ale mje goji pochodzą jak łatwo się domyśleć) z chin. A ja nie wierzę, że niczym je nie pryskają i nie nawożą... Mieszane uczucia.
OdpowiedzUsuńNa szczęście nie wszystkie pochodzą z Chin:)
UsuńWpływają korzystnie na wzrok ? To chyba czas bym dodała je do swojej diety, mam wadę wzroku i niestety się pogarsza, trzeba oczkom pomóc :)
OdpowiedzUsuńMożna się tak wspomagać, nasze polskie jagody też są bardzo dobre na wzrok:)
UsuńTeż wcinam jagody goi. Dodawałam je do musli ale jakoś mi nie bardzo pasowały, za ostre. Teraz daję na kanapki.
OdpowiedzUsuńU mnie w owsiance się sprawdzają:)
Usuńznajdę je np. w Biedronce? i szukać w opakowaniach już gotowych czy w innych miejscach? :) a cenowo jak wychodzą? :)
OdpowiedzUsuńCodziennie z platkami :)...i chyba zaczne dodawac do herbatek
OdpowiedzUsuń