Słoneczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym:)

Cześć!

Bardzo lubię sezon na dynie:) Kiedy tylko się pojawiają wykorzystuję je w kuchni.Próbuję różnych potraw, ale najczęściej gotuję rozgrzewającą i sycącą zupę:) Jesienią to zdecydowanie moje ulubione danie. 
Próbowałam wielu przepisów i wreszcie znalazłam idealny:) 



Do przygotowania zupy potrzebujemy:

- 2 kg dyni,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- puszkę mleczka kokosowego,
- curry,
- sól, pieprz,
- pestki dyni do dekoracji.


Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie przez kilka minut. Następnie dynię i pozostałe warzywa kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i gotujemy. 

\

Gotową zupę zmiksowałam i podałam z pestkami dyni. Pycha! Pęknie wygląda, pachnie i smakuje. Polecam Wam ten przepis. Jutro chyba znowu ją ugotuję, bo chętnych nie brakuje:)


Co Wy przygotowujecie z dyni? Może coś  polecicie, chętnie wypróbuję nowe przepisy:) 

Pozdrawiam!


20 komentarzy:

  1. zjadłabym sobie taką, lubię zupy dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaam, pysznie to wygląda, a ja jestem leniem w kuchni więc posmakowac takiej zupki nie będzie mi dane:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zupa nie wymaga wiele pracy:) Polecam spróbować;)

      Usuń
  3. Muszę wypróbować, do tej pory jadałam tylko troszkę ostre, a z mleczkiem wydaje się być delikatniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio też ugotowałam. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dyniowo, ale z cebulą, nie z mlekiem. I też przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem też gotuję bez mleka, ale tą wersję najbardziej lubię:)

      Usuń
  6. Pysznie wygląda i smakuje, wiem, bo też bardzo podobną robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam dynię hokkaido, nie trzeba jej obierać ze skórki! Kroję ją w paski i podpiekam w piekarniku, potem można przyprawić lub polać odrobinkę zdrowym olejem lub oliwą. Proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozglądnę się za nią, bo nigdy nie widziałam dyni, której się nie obiera. Dzięki:)

      Usuń
  8. przekonałaś mnie, muszę poszukać dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. biorę się za tą zupę od miesiąca i nadal nie ugotowałam! a 2 puszki mleczka kokosowego stoją... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba wykorzystać czas kiedy jest sezon na dynię, niestety nie trwa długo, mam nadzieję, że Ci posmakuje:) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Zrobiłam dziś na obiad, była świetna. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, często ją robię w sezonie dyniowym:)

      Usuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger