Bardzo lubię sezon na dynie:) Kiedy tylko się pojawiają wykorzystuję je w kuchni.Próbuję różnych potraw, ale najczęściej gotuję rozgrzewającą i sycącą zupę:) Jesienią to zdecydowanie moje ulubione danie.
Próbowałam wielu przepisów i wreszcie znalazłam idealny:)
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 2 kg dyni,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- puszkę mleczka kokosowego,
- curry,
- sól, pieprz,
- pestki dyni do dekoracji.
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy w garnku na oliwie przez kilka minut. Następnie dynię i pozostałe warzywa kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy i gotujemy.
Gotową zupę zmiksowałam i podałam z pestkami dyni. Pycha! Pęknie wygląda, pachnie i smakuje. Polecam Wam ten przepis. Jutro chyba znowu ją ugotuję, bo chętnych nie brakuje:)
Co Wy przygotowujecie z dyni? Może coś polecicie, chętnie wypróbuję nowe przepisy:)
Pozdrawiam!
zjadłabym sobie taką, lubię zupy dyniowe :)
OdpowiedzUsuńMniam *.*
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wyglada :)
OdpowiedzUsuńmniaam, pysznie to wygląda, a ja jestem leniem w kuchni więc posmakowac takiej zupki nie będzie mi dane:D
OdpowiedzUsuńTa zupa nie wymaga wiele pracy:) Polecam spróbować;)
UsuńMuszę wypróbować, do tej pory jadałam tylko troszkę ostre, a z mleczkiem wydaje się być delikatniejsza :)
OdpowiedzUsuńEnergetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpychotka!
OdpowiedzUsuńOstatnio też ugotowałam. Pycha :D
OdpowiedzUsuńU mnie też dyniowo, ale z cebulą, nie z mlekiem. I też przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem też gotuję bez mleka, ale tą wersję najbardziej lubię:)
UsuńPysznie wygląda i smakuje, wiem, bo też bardzo podobną robię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam dynię hokkaido, nie trzeba jej obierać ze skórki! Kroję ją w paski i podpiekam w piekarniku, potem można przyprawić lub polać odrobinkę zdrowym olejem lub oliwą. Proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńRozglądnę się za nią, bo nigdy nie widziałam dyni, której się nie obiera. Dzięki:)
Usuńprzekonałaś mnie, muszę poszukać dyni :)
OdpowiedzUsuńbiorę się za tą zupę od miesiąca i nadal nie ugotowałam! a 2 puszki mleczka kokosowego stoją... :)
OdpowiedzUsuńTrzeba wykorzystać czas kiedy jest sezon na dynię, niestety nie trwa długo, mam nadzieję, że Ci posmakuje:) Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam dziś na obiad, była świetna. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, często ją robię w sezonie dyniowym:)
Usuń