Po świątecznych przysmakach czas przerzucić się na coś lżejszego:) Sałatkę wakame pierwszy raz jadłam jako przystawkę przed sushi, musiałam nauczyć się ją przygotowywać:)
Świetnie smakuje, efektownie wygląda i do tego kosztuje całkiem niewiele.
Algi to najstarsze i najprostsze organizmy na świecie. Te morskie warzywa gromadzą w sobie wiele minerałów, które są obecne w wodzie- cynk, magnez, fosfor, jod, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo. Wszystkie te składniki występują w formie łatwo przyswajalnej przez człowieka.
Algi są też bogatym źródłem karotenoidów- witamin z grupy A, a także C i E, które chronią przed wolnymi rodnikami.
Przygotowanie jest bardzo proste, algi można kupić w sklepach typu kuchnie świata, albo w sklepach internetowych.
Wakame kupujemy w formie suszonej, po namoczeniu w ciepłej wodzie algi pęcznieją i zwiększają swoja objętość. Po odcedzeniu przygotowujemy prosty sos.
Jednorazowo przygotowuję sałatkę z dwóch garści suchych alg.
Do zrobienia sosu potrzeba:
10 łyżek octu ryżowego
łyżka cukru
łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
Mieszamy i polewamy algi sosem. Posypujemy sezamem i gotowe:)
Pyszna sałatka, może być przystawką przed sushi, albo przekąska. Polecam:)
Miłego dnia!
Pierwszy raz słyszę o sałatce z glonów, ale chętnie jej spróbuję :D
OdpowiedzUsuńJedynie toleruję taką " sałatkę " jako przystawka do sushi ;d
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy alg. Mają one jakiś określony smak?
OdpowiedzUsuńMają dość specyficzny smak, warto spróbować:)
Usuńwydaje mi się, że to taka sałatka jak podają u mnie do sushi. Uwielbiam ją i zawsze zastanawiałam się jak ją robią, muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńCzęsto podają ją do sushi, tak ją poznałam:)
UsuńBardzo ciekawa jestem jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńJejku, nigdy nie jadam jeszcze sałatki z alg. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, nie wygląda to źle :D
OdpowiedzUsuńmoze nie wyglada za specjalnie ale za to jakie zdrowe, nasłuchałam się o nich tyle dobrego, że chyba trzeba bedzie wyprobowac ;)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam wakame :) Zdaje się, że jest także jej inna odmiana - glony są cieńsze i mają kolor bardziej hm... fluorescencjny ;) ale osobiście wolę tą, którą pokazujesz :) Czasem mam tyko wątpliwości z jakiej wody pochodzą te glony i czym są nasiąknięte ;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Kiedyś próbowałam te fluo, ale wakame jest o wiele lepsze:)
UsuńNie dosyć, że to pyszne, to jeszcze zdrowe. Masz jakiś przepis na zupkę z glonami?
OdpowiedzUsuńGdzieś mam dobry przepis. Niedługo ugotuję i wrzucę przepis:)
UsuńChętnie bym wypróbowała taką sałatkę. Nigdy nie jadłam alg. Będę musiała się rozejrzeć za nimi po sklepach :)
OdpowiedzUsuńW kuchniach świata na pewno znajdziesz:) Ceny są tam przystępne:)
Usuńuwielbiam algi, są przepyszne, często kupuję sałatkę algowo-krabową :)
OdpowiedzUsuń