Zimą awokado możemy kupić w bardzo przystepnych cenach i zachęcam Was do takiego zdrowego wyboru:) Możecie nim zastąpić masło, dodawać do sałetek, szejków, zrobić guacamole. Mozliwości jest wiele:) Awokado to jednen z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi.
Awokado zawiera znaczące ilości witamin B1, B2, B3, B6, B9, K, E i C, a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cunu oraz kwasu foliowego.
Korzystnie wpływa na wzrok i zapobiega wystepowaniu chorób oczu.
Owoce awokado zalecane są osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.
Warto dodać iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.
Warto dodać iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.
Obniża poziom "złego cholesterolu" we krwi i stabulizuje poziom cukru we krwi.
Owoc awokado zawiera 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli tzw. NNKT, czyli tzw "dobrego tłuszczu".
W tym wypadku nie powinniśmy przejmować się kalorycznością, zawarte w awokado tłuszcze jama bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.
Jest doskonałym zródłem przeciwulteniaczy.
Należy do produktów alkalicznych (zasadowych), pomaga obniżyć ładunek kwasowości w diecie.
Kilka dodatkowych informacji znajdziecie TUTAJ.
Awokado jem często, ostatnio najchetniej w formie pysznego musu:) Przygotowanie takiego śniadania czy deseru zajmuje jakieś 2 miuty, polecam spróbować.
Jakiś czas temu robiłam też mus czekoladowy- KLIK.
Do zrobienia zielonego musu potrzebujemy:
2 dojrzałe banany,
połowę dojrzałego awokado,
pół szklanki wody lub mleka roslinnego.
Wszystko blendujemy i gotowe:) Można udekorować jagodami goi i ziarnami chia, dodać płatki owsiene lub owoce. Według uznania:)
Mus czerwony:
pół szklanki trukawek,
połowa awokado,
pół szklanki wody lub mleka roślinnego,
mały dojrzał banan lub 2 daktyle do posłodzenia.
Blendujemy i gotowe:)
Pycha!
Lubicie awokado?
Pozdrawiam!