Zdrowe odżywianie

czwartek, 30 stycznia 2014

Mus z avokado w dwóch wersjach

Cześć!

Zimą awokado możemy kupić w bardzo przystepnych cenach i zachęcam Was do takiego zdrowego wyboru:) Możecie nim zastąpić masło, dodawać do sałetek, szejków, zrobić guacamole. Mozliwości jest wiele:) Awokado to jednen z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi.





Awokado zawiera znaczące ilości witamin B1, B2, B3, B6, B9, K, E i C, a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cunu oraz kwasu foliowego.



Ze zwględu na dużą zawartość potasu i przez to jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję.

Korzystnie wpływa na wzrok i zapobiega wystepowaniu chorób oczu.

Owoce awokado zalecane są osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.

Warto dodać iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.

Obniża poziom "złego cholesterolu" we krwi i stabulizuje poziom cukru we krwi.

Owoc awokado zawiera 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli tzw. NNKT, czyli tzw "dobrego tłuszczu".
W tym wypadku nie powinniśmy przejmować się kalorycznością, zawarte w awokado tłuszcze jama bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

Jest doskonałym zródłem przeciwulteniaczy.

Należy do produktów alkalicznych (zasadowych), pomaga obniżyć ładunek kwasowości w diecie.


Kilka dodatkowych informacji znajdziecie TUTAJ.


Bardzo dokładną tabelę wartości odżywczych awokado można znaleźć TUTAJ.




Awokado jem często, ostatnio najchetniej w formie pysznego musu:) Przygotowanie takiego śniadania czy deseru zajmuje jakieś 2 miuty, polecam spróbować.
Jakiś czas temu robiłam też mus czekoladowy- KLIK.


Do zrobienia zielonego musu potrzebujemy:

2 dojrzałe banany,
połowę dojrzałego awokado,
pół szklanki wody lub mleka roslinnego.

Wszystko blendujemy i gotowe:) Można udekorować jagodami goi i ziarnami chia, dodać płatki owsiene lub owoce. Według uznania:)







Mus czerwony:

pół szklanki trukawek,
połowa awokado,
pół szklanki wody lub mleka roślinnego,
mały dojrzał banan lub 2 daktyle do posłodzenia.

Blendujemy i gotowe:)

Pycha!








Lubicie awokado?


Pozdrawiam!


16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię awokado i też robię z nich różne musy i koktajle. Można je robić z różnymi dodatkami według uznania. Są pyszne i zdrowe. Szkoda tylko, że awokado jest drogie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz awokado jest bardzo tanie:) Można je kupić za mniej jak 2 zł, szukaj na promocjach:)

      Usuń
  2. mniam mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja najbardziej lubie w połączeniu z pomidorem mozarella i sosem vinegret ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, kocham awokado, najczęściej jem na słono, w formie guacamole, na słodko rzadko, ale zainspirowałaś mnie, na pewno się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mogę sie przekonać co do awokado ale myślę ze mogłoby smakować całkiem niezłe w takich połączeniach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham awokado! ;)

    Ciekawy blog, będę obserwować! ;)
    Zapraszam do mnie :)
    milennpl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam awokado! Świetne pomysły na musy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham awokado, zarówno olej (stosuje do włosów np.) no i oczywiście regularnie jem pastę z awokado :) Na całym blogu miło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja lubię mus z avocado i cebulki na kanapki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No właśnie, blendujemy. Ja mam blender firmy Vitamix i jestem zadowolony a, że tu jestem to zrobimy mus z avokado :]

    OdpowiedzUsuń
  11. ae pyyysznie! Musze sobie kupić avocado :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię, nawet w wersji solo - wyjadanie łyżeczką ze skorupek :)

    OdpowiedzUsuń