Sporo osób prosiło mnie o przepis na burgery z buraka i dziś spełniam Waszą prośbę. Burgery ostatnio stały się bardzo popularne i modne. Mam wrażenie, że knajpy z burgerami wypierają sushi. Jednak ciągle niewiele jest miejsc gdzie można zjeść pyszne wegeburgery.
Możliwości jest wiele, jednak te z buraka dzięki pięknemu kolorowi wyglądają bardzo atrakcyjnie:)
Burak działa odkwaszająco na organizm zawiera również wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, witaminę A, C i B1. Jest źródłem kwasu foliowego, a betaina zawarta w buraku przyczynia się do prawidłowego działania wątroby i żołądka.
Nie każdy lubi sok z buraka, na takie burgery pewnie skusi się więcej osób.
Składniki na 15 sztuk:
2 szklanki startych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 szklanki prażonego słonecznika
1/3 szklanki prażonego sezamu
czerwona cebula
1/5 szklanki oleju
2 łyżki mąki (dodałam owsianej)
2 łyżeczki kolendry
łyżeczka imbiru
sól
pieprz
2 szklanki startych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 szklanki prażonego słonecznika
1/3 szklanki prażonego sezamu
czerwona cebula
1/5 szklanki oleju
2 łyżki mąki (dodałam owsianej)
2 łyżeczki kolendry
łyżeczka imbiru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki mieszamy rękami w dużej misce, do momentu uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, można dodać więcej oleju i mąki. Formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upływie 20 minut delikatnie obracamy kotlety na drugą stronę.
Gotowe wyglądają tak:
Składniki mieszamy rękami w dużej misce, do momentu uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, można dodać więcej oleju i mąki. Formujemy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upływie 20 minut delikatnie obracamy kotlety na drugą stronę.
Gotowe wyglądają tak:
Burgery podaję w dobrych bułkach, najlepiej razowych z ulubionymi dodatkami. Zdecydowałam się rukolę, rzeżuchę, którą bardzo lubię i zawsze mam ją w kuchni. Ładnie wygląda i do tego jest zdrowa i smaczna:)
Dodatkowo dodałam trochę czerwonej cebuli, musztardy zamiast sosu i odrobiną oliwy. Pycha!
Przed podaniem bułki podgrzewam w piekarniki, żeby były ciepłe i chrupiące. Lubię takie warzywne burgery:)
Może wiecie gdzie we Wrocławiu, albo Krakowie można zjeść dobre wegeburgery?
Chętnie bym spróbowała.
Smacznego!
Pozdrawiam:)
Wyglądają świetnie! Zapisałam sobie, zrobię dla mojej przyjaciółki, która jest wegetarianką!:)
OdpowiedzUsuńSuper ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam buraczki, w takiej formie pewnie smakują wyśmienicie! zapisuje przepis, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się je przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, na pewno wypróbuję, tym bardziej, że od dwóch tygodni jestem wegetarianką :))
OdpowiedzUsuńWe Wrocławiu takie burgery mają w knajpce Najadacze koło Rynku, jeszcze nie byłam, ale pewnie odwiedzę ich w przyszłym tygodniu. Odwiedziłam też Machinę Organikę o której kiedyś wspominałaś i bardzo mi się tam spodobało :)
Powodzenia:) O tak Machina jest super i czasem też burgery podają:) Poszukam tej knajpki, dzięki!
Usuńnigdy o takich nie słyszałam, a muszą być świetne
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa! muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńprezentują się niesamowicie, jestem pewna, że spróbuję takie przygotować. Myślę, że wsadziłabym takie dwa do jednej bułeczki, bo tak bardzo lubię buraki:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! Buraki pozytywnie wpływają na czerwone krwinki więc przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper, że się podoba:)
OdpowiedzUsuńW Krakowie wegańskie burgery serwuje Nova Krova na placu Wolnica :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Akurat się tam wybieram na najbliższy weekend to zaglądnę:)
UsuńWe Wrocławiu jest Rock Burger, jest tam burger wegetariański - próbowałam, pyszny! :D https://www.facebook.com/burgerynaskale
OdpowiedzUsuńJeszcze tam nie byłam, pewni nadrobię:) Najczęściej wybieram Machnę Ogranikę:)
Usuń