Chia pudding
Cześć!
O właściwościach nasion chia pisałam całkiem niedawno TUTAJ. Nasiona Chia czyli owoce szałwii hiszpańskiej wykorzystuję w różnych przepisach, ale w formie puddingu sprawdzają się najsmaczniej:)
Nasiona Chia są źródłem błonnika (25%) , witamin i minerałów, białka (20%) , antyoksydantów oraz bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6 (35%). Są łatwo przyswajalne i mają niski indeks glikemiczny. Nasiona nie zawierają glutenu.
Pudding jest bardzo prosty do przygotowania, potrzeba do tego:
2 łyżki nasion chia
szklanka mleka roślinnego (dodałam mleko migdałowe)
łyka miodu
jagody goi (lub inne owoce do dekoracji)
Składniki najwygodniej zmieszać w słoiku, dokładnie go zakręcić i potrząsnąć, ważne żeby nasionka się nie posklejały. Następnie wstawiamy słoik na noc do lodówki.
Rano pudding jest gotowy:) Można podawać go w owocami lub bakaliami.
Jest pyszny i ciężko się od niego oderwać:) Nadaje się też na śniadanie.
Próbowałyście kiedyś takiego deseru?
Na zdrowie:)
Pozdrawiam!
O właściwościach nasion chia pisałam całkiem niedawno TUTAJ. Nasiona Chia czyli owoce szałwii hiszpańskiej wykorzystuję w różnych przepisach, ale w formie puddingu sprawdzają się najsmaczniej:)
Nasiona Chia są źródłem błonnika (25%) , witamin i minerałów, białka (20%) , antyoksydantów oraz bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6 (35%). Są łatwo przyswajalne i mają niski indeks glikemiczny. Nasiona nie zawierają glutenu.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
Pudding jest bardzo prosty do przygotowania, potrzeba do tego:
2 łyżki nasion chia
szklanka mleka roślinnego (dodałam mleko migdałowe)
łyka miodu
jagody goi (lub inne owoce do dekoracji)
Składniki najwygodniej zmieszać w słoiku, dokładnie go zakręcić i potrząsnąć, ważne żeby nasionka się nie posklejały. Następnie wstawiamy słoik na noc do lodówki.
Rano pudding jest gotowy:) Można podawać go w owocami lub bakaliami.
Jest pyszny i ciężko się od niego oderwać:) Nadaje się też na śniadanie.
Próbowałyście kiedyś takiego deseru?
Na zdrowie:)
Pozdrawiam!
Nie jadłam nigdy czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuńNowy adres bloga - http://wszystkozafree91.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJej jak to pięknie i smakowicie wygląda ;P
OdpowiedzUsuńAleż Ty smakołyki wymyślasz :)
OdpowiedzUsuńMnie jakoś wygląd nie zachęcił, ale może za to lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńgenialne! a jakie proste! na bank zrobię. Ciekawe, czy z siemienia lnianego wyszłoby coś podobnego?
OdpowiedzUsuńZ siemienia robiłam dobry kisiel z owocami:)
UsuńA mogłabyś podać przepis? ^^ Z góry dziękuję ;)
UsuńPodałam przepis w poście:)
UsuńMuszę w końcu spróbować tych nasionek. Teraz podjadam ostropest ale smacznym bym go nie nazwała ;)
OdpowiedzUsuńOstropest ma świetne właściwości oczyszczające, ale niestety nie najlepiej smakuje..
UsuńMuszę ich poszukać, bo wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa ile kosztuja takie nasionka?
OdpowiedzUsuńhttp://beslimuk.blogspot.co.uk/
Możesz je znaleźć np. tutaj:
Usuńhttp://drpelc.pl/pestki-nasiona-ziarna/10-nasiona-chia-500g-omega3-ekogram-zielonki.html
O kurcze, wygląda paskudnie ;) Gęsta zupa z robaków ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie- jeśli Ci się spodoba zaobserwuj, będzie mi bardzo miło:) - ja już obserwuję:)
OdpowiedzUsuńhttp://swiatdzikuski26.blogspot.com/
Zaraz zajrzę:)
UsuńNie wgląda zbyt smakowicie.
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, podoba mi się u Ciebie.
Obserwuję i będę zaglądać tutaj częściej.
Zapraszam również w wolnej chwili do mnie :)
Nie jadłam, ale może niedługo wypróbuje przepis, bo od jakiegoś czasu planuję zakup nasion Chia :) Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
UsuńPozdrawiam!
Dziekuje za podane przepisy. Chia jest smaczna, ze hoho;)
OdpowiedzUsuńOby smakowało:)
UsuńWszedzie sa przepisy z mlekiem roslinnym. A ze zwykłym tez bedzie ok? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńHej:) Ja nie używam mleka krowiego i nie polecam- dlaczego możesz przeczytać tutaj:
Usuńhttp://ekocentryczka.blogspot.com/2013/11/mleko-krowie.html
A mi ani razu nie wyzedł pudding, nasionka się strasznie posklejały;P
OdpowiedzUsuńWystarczy przemieszać kilka razy co 15-20 minut, żeby temu zapobiec:)
Usuń