Zdrowe odżywianie

wtorek, 25 marca 2014

Cud oleju kokosowego

Cześć!

Po lekturze książki "Cud oleju kokosowego" pewnie pojawi się kilka wpisów na temat oleju kokosowego i jego wpływie na zdrowie. To ciekawa pozycja, doktor Bruce Fife wyjaśnia w niej dlaczego przez wiele lat olej kokosowy był uznawany za niezdrowy. Podaje wiele jego zastosowań, a na końcu książki zamieścił sporo przepisów, które pozwolą przemycić zdrowy olej kokosowy do naszego codziennego jadłospisu.





Kokos kojarzy się z twardym orzechem, wiórkami, mleczkiem kokosowym ,od jakiegoś czasu coraz bardziej popularna staje się woda kokosowa i olej.

Oleje długo nie miały dobrej opinii, a fala niskotłuszczowych produktów opanowała sklepy. Wiele osób ciągle unika tłuszczu i przypisuje mu szkodliwe dla zdrowia działanie. Tłuszcze są bardzo ważne w naszej diecie i warto wiedzieć, które są najzdrowsze. 

Niedobór dobrych tłuszczy osłabia organizm, hamuje wzrost kości i mięśni, osłabia włosy i paznokcie, naraża nas na zakażenia i alergie. Dzięki kwasom tłuszczowym możliwe jest rozpuszczanie witamin- A, D, E i K, których nie wytwarza nasz organizm. Tłuszcze wchodzą też w skład tkanek i wielu hormonów.

 
Olej kokosowy przez wiele lat był niedoceniany, ponieważ jest to tłuszcz nasycony. W latach 80-tych Amerykańskie Stowarzyszenie Producentów Soi (ASA) rozpoczęło negatywną kampanię informacyjną przeciwko olejom egzotycznym, w obawie przed ich ekspansją. Takie działania wyparło z rynku kilkadziesiąt tysięcy rolników posiadających plantacje kokosowe. Twórcy kampanii wykorzystali brak biochemicznej wiedzy społeczeństwa i na wiele lat olej kokosowy był w opinii publicznej postrzegany jako bardzo szkodliwy. A do łask wrócił zaledwie kilka tak temu.

Dietetycy zalecają spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest to np. oliwa z oliwek  i olej rzepakowy. Oczywiście zamiast oleju można jeść np. orzechy, czy nasiona oleiste.
Tłuszcze nasycone kojarzą się głównie z tłuszczem zwierzęcym i tym w nabiale. Jednak żaden olej spożywczy nie jest jedynie nasycony, albo nienasycony. 

Na tabeli możecie zobaczyć zawartość tłuszczów w wybranych olejach, tabela pochodzi z książki " Cud oleju kokosowego":





Olej kokosowy ma największą zwartość tłuszczów nasyconych, większą niż masło, tłuszcz wołowy i smalec. Właśnie dlatego przez lata był niedoceniany i uznawany za bardzo niezdrowy. 
Okazuje się jednak, że nasycony tłuszcz roślinny jest zupełnie inny od zwierzęcego, a jego wpływ na zdrowie jest bardzo pozytywny. Do takich poszukiwań naukowców skłoniła ludność Pacyfiku, gdzie kokos jest najbardziej uniwersalnym pokarmem. Jest tam spożywany  jako pokarm, przyprawa, napój. Olej kokosowy dodaje się tam do wszystkich potraw. Ludność Pacyfiku jest jedną z najzdrowszych populacji na świecie i nie występują tam choroby serca. 

Na to czy tłuszcz jest zdrowy ma wpływ wiele czynników, nie tylko nasycenia, ale też rozmiar łańcucha węglowego, podatność na peroksydację oraz wytwarzanie wolnych rodników.

Połowa zawartości oleju kokosowego to kwas laurynowy, który ma silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne, antypierwotniakowe, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Jest on naturalnie obecny w mleku matki i od pierwszych dni buduje odporność dziecka. 
Działa jak naturalny antybiotyk, niszczy wirus opryszczki i infekcje nie niszcząc przy tym naturalne flory bakteryjnej.  Zapobiega powstawaniu próchnicy. 




Regularne spożywanie tłuszczu kokosowego normalizuje poziom dobrego i złego cholesterolu. Pomaga w redukcji cukrzycy i otyłości. Łagodzi stany zapalne skóry. 

Jak w przypadku każdej kuracji liczy się regularność, w celach leczniczych zaleca się spożywanie 50 g oleju dziennie, jest to około 3 i 1/2 łyżki oleju kokosowego. Można spożywać olej kokosowy w innej postaci- 0,3 l mleczka kokosowego, 200 g świeżego miąższu lub 2 i 3/4 szklanki suszonego kokosa. 
Taka ilość zalecana jest przy terapiach zdrowotnych, dla profilaktyki wystarczy nawet łyżeczka oleju spożywana każdego dnia. Ważne, żeby wybierać olej nierafinowany, wolny od chemicznych dodatków. Taki olej ma lekko kokosowy smak, rafinowany jest bez zapachowy.

Macie w kuchni olej kokosowy?

Miłego dnia:)

20 komentarzy:

  1. Witaj:) A czy w kosmetyce można stosować ten sam olej kokosowy co w kuchni? Czy to inny rodzaj? Czy Twoja książka mówi coś na ten temat? Słyszałam o cudownym działaniu oleju kokosowego na skórę i na włosy, ale jak jestem w sklepie ze zdrową żywnością, to zawsze zastanawia mnie, czy to na pewno tym samym olejem mogę się wysmarować, co użyć do smażenia....
    Pozdrawiam i zapraszam na ekologicznego bloga http://blog.ekolando.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby czemu nie? olej jadalny nadaje się i do tego i do tego.

      Usuń
    2. To olej uniwersalny, możesz stosować go w kuchni i w łazience:)

      Usuń
  2. Mam tą książkę. Kilka słoików olei ( nawet kilkanaście) już zjadłam i wysmarowałam na siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszyscy piszą o tym oleju, a ja jeszcze go nie wypróbowałam - muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a co jeśli powiem, że przebadano jeden ze ,szcepów" eskimosów, którzy mieli bardzo wysoki cholesterol (wynikało to z diety, mało po poza mięsem i prod zwierzęcymi), a jednak wogóle nie występowałyy u nich choroby ukł krążenia. Wniosek taki, jak zresztą coraz więcej lekarzy uważa, że tak naprawdę to czysta genetyka, a czynniki takie jak wysoki cholesterol mogą jedynie pogarszać lub przyśpieszać rozwój chorób do których mamy dziedzine skłonności

    OdpowiedzUsuń
  5. można wiedzieć jakiej firmy olej kokosowy najbardziej polecasz? ;)
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry olej kokosowy jest w Almie.

      Usuń
    2. Potwierdzam, ten z Almy jest wg. mnie najlepszy :)

      Usuń
    3. Nie polecam konkretnej marki, ważne żeby olej był nierafinowany. Najkorzystniej jest kupować olej w większych opakowaniach, wtedy bardziej się opłaca. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Kokosowy to zdecydowanie mój ulubiony zarówno stosowany zewnętrznie jak i do wewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię stosować olej kokosowy na ciało, działa znakomicie! Ale np. jako olej do smażenia to mi nie odpowiada, bo dziwnie pachnie i za bardzo wpływa na smak potraw, nie jest taki "bezsmakowy" jak olej rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kupisz rafinowany to nie będzie miał tego kokosowego smaku, da się na nim gotować i smażyć. Ale na surowo najlepiej nierafinowany, najwięcej z niego skorzystamy :)

      Usuń
  8. Uwielbiam stosować olej kokosowy na ciało i włosy, jeszcze go nie wprowadziłam do swojej diety a czas już najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja używam oleju kokosowego w kuchni już od kilku dobrych miesięcy, najpierw tylko dla siebie, a teraz i mój M. stwierdził, że chyba trzeba będzie zastąpić nim 'zwykły' olej i się przerzucił na 'mój smalec kokosowy' [jak to on onazywa]. lubię go za delikatny posmak, jaki daje potrawom, przyjemny zapach podczas pichcenia no i przede wszystkim za jego wspaniałe właściwości dla organizmu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też się sprawdza:) Mój M. tez go lubi, zastąpił nim masło i nie narzeka:)

      Usuń
  10. czytałam tą książkę a olej koksowy jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do książki na pewno będę wracać, a olej jest niezastąpiony:)

      Usuń
  11. Też stosowałam długo i regularnie olej kokosowy, przekonana, że zdrowo się odżywiam. Jakież było moje zdziwienie, gdy odebrałam wyniki krwi i okazało się, że ja, mająca zawsze dobry poziom cholesterolu, w tym wyższy niż norma poziom dobrego- mam wysoki cholesterol całkowity i za dużo złego cholesterolu. Tydzień temu wylądowałam w szpitalu z ciśnieniem 215/136. Kilka dni trwała walka o w miarę normalne wartości, ale na razie i tak muszę być na lekach przeciwnadciśnienioiwych . Wreszcie, po analizie mojej diety, moja alergolog doszła do tego, co mi jest. Zareagowałam tak na zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy. Jeśli jest się alergikiem, ma jakieś przewlekłe zakażenie w organizmie, zaburzenia pracy układu odpornościowego, należy uważać z tym olejem. Może się skończyć tak, jak u mnie

    OdpowiedzUsuń