Miód cynamonowy
Cześć!
Miód to jeden z cudów natury i lekarstwo na wiele dolegliwości. Posiada właściwości antybakteryjne, łagodzi kaszel, ból gardła, leczy przeziębienia i wzmacnia organizm. Stanowi zdrowszy zamiennik cukru, spróbowałam nadać mu trochę inny smak i udało się:) Wypróbowałam kilku opcji- z imbirem, cytryną, goździkami, ale najbardziej lubię wersję z cynamonem:)
Mam słabość do wszystkiego co cynamonowe, ta aromatyczna przyprawa sprawia, że miód smakuje jeszcze lepiej.
Do szklanki miodu włożyłam 3 laski cynamonu i odrobinę sproszkowanego cynamonu. Po kilku dniach miód nabiera aromatu. Tym razem miód delikatnie pachniał cynamonem, następnym razem użyję więcej lasek cynamonowych, około 5-6 na pewno da intensywniejszy aromat.
Nadaje się do herbaty, byle nie gorącej. Cynamon rozgrzewa i jest silnym przeciwutleniaczem. Ma właściwości przeciwgrzybicze i dobrze sprawdza się w leczeniu chorych zatok.
Znalazłam doniesienia mówiące o tym, że spożywanie pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z łyżeczką miodu rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów nawet po jednym tygodniu kuracji.
Można eksperymentować i dodawać do miodu różne przyprawy czy owoce. Warto eksperymentować i szukać nowych smaków:)
Próbowałyście może innych połączeń?
Pozdrawiam!
Miód to jeden z cudów natury i lekarstwo na wiele dolegliwości. Posiada właściwości antybakteryjne, łagodzi kaszel, ból gardła, leczy przeziębienia i wzmacnia organizm. Stanowi zdrowszy zamiennik cukru, spróbowałam nadać mu trochę inny smak i udało się:) Wypróbowałam kilku opcji- z imbirem, cytryną, goździkami, ale najbardziej lubię wersję z cynamonem:)
Mam słabość do wszystkiego co cynamonowe, ta aromatyczna przyprawa sprawia, że miód smakuje jeszcze lepiej.
Do szklanki miodu włożyłam 3 laski cynamonu i odrobinę sproszkowanego cynamonu. Po kilku dniach miód nabiera aromatu. Tym razem miód delikatnie pachniał cynamonem, następnym razem użyję więcej lasek cynamonowych, około 5-6 na pewno da intensywniejszy aromat.
Nadaje się do herbaty, byle nie gorącej. Cynamon rozgrzewa i jest silnym przeciwutleniaczem. Ma właściwości przeciwgrzybicze i dobrze sprawdza się w leczeniu chorych zatok.
Znalazłam doniesienia mówiące o tym, że spożywanie pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z łyżeczką miodu rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów nawet po jednym tygodniu kuracji.
Można eksperymentować i dodawać do miodu różne przyprawy czy owoce. Warto eksperymentować i szukać nowych smaków:)
Próbowałyście może innych połączeń?
Pozdrawiam!
ja robię sama miód z mniszka lekarskiego;) czekam na maj i w tym roku zrobię chyba 5 porcji, bo ostatnio ledwo starczyło do zimy;)
OdpowiedzUsuńa powiedz mi jeszcze gdzie i jaki kupujesz miód?
OdpowiedzUsuńNie mam jednego miejsca, kupuje miód w różnych miejscach, na przykład tutaj:
Usuńhttp://sklep.rawfoods.pl/pl/c/Miody-slody-slodziki/109
Uwielbiam miód:) A w dodatku mam szczęście, bo dziadek M. ma swoje ule więc miodek 100% naturalny:)
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o cynamon, to nie lubię ale spróbuje poeksperymentować z innymi dodatkami:))
Bardzo lubię herbatę z miodem i z cytryną, ale wypróbuję też Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam miód, ale za cynamonem nie przepadam :)
OdpowiedzUsuń