Dziś kolejna zdrowa przekąska, którą robię bardzo często. Sprawdza się jako dip do warzyw, albo pasta do pieczywa czy tortilli. Przygotowanie zajmuje chwilę, domowe guacamole jest pyszne i zdrowe. Zwykle mam w domu zapas awokado i do jedzenia wybieram te najbardziej miękkie. Jeśli chcecie, żeby szybciej zmiękło zawińcie je w gazetę.
Składniki:
dojrzałe awokado
mały pomidor
suszony pomidor
mały ząbek czosnku
pół małej czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól, pieprz
Awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy drobno pokrojonego pomidora, czosnek i cebulę. Doprawiamy, mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe go jedzenia. Ja je uwielbiam:)
Polecam!
Często jecie awokado? Do czego najczęściej je dodajecie?
Miłego dnia!
Fajny przepis, dopiero zaczynam się zdrowiej odżywiać i na pewno go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie dodawałam (nawet o tym nie pomyślałam...) pomidora do awokado, ale za to natka pietruszki mi do niego świetnie pasowała :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię avocado ! Zawsze jak jest w sushi to je wyciągam ;D hehe
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie! Ja lubię awokado na kanapce z pomidorkiem, lub jako dodatek do sałatek, tortilli, koktajlów... :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmoże skorzystam z przepisu tylko że pominę pomidory :))
OdpowiedzUsuńAvocado? Codziennie! Do wszystkiego! <3
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo:)
Usuńkiedyś nie przepadałam za avocado, ale odkąd je jadam to nawet polubliłam:)
OdpowiedzUsuńWszystko super oprócz suszonego pomidora ale myślę ze obiło by się bez niego :)
OdpowiedzUsuńAvocado jem bardzo rzadko, głównie ze względu na to, że jest dla mnie za tłuste, lecz jeżeli już jem, to tylko jako prowizoryczny dość (ale zawsze!) hummus <3
OdpowiedzUsuńTo Twoje guacamole wygląda naprawdę smakowicie. :)
Nie przepadam za takimi daniami :P
OdpowiedzUsuńnienawidzę avocado :D bardzo zazdroszczę osobom, którym smakuje, w końcu jest b. zdrowe. czy w takim guacamole mocno czuć smak awokado? może jednak jest zjadliwe nawet dla tych, co za nim nie przepadają? pzdr
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może się przekonasz:) Może zacznij dodawać drobno pokrojone awokado do sałatek, skoro samo Ci nie smakuje. Pozdrawiam:)
Usuńwygląda pysznie :) ja ostatnio często robię sobie shake z avocado i pietruszką :)
OdpowiedzUsuńPycha!!
UsuńOstatnio robiłam guacamole , ale bez czosnku i suszonego pomidora :)
OdpowiedzUsuńMożna dodawać to co się lubi:)
UsuńUwielbiam i bardzo mily przepisik
OdpowiedzUsuńJuż kilka osób pisało mi o guacamole z Biedronki, ale jeszcze go nie znalazłam. Domowe jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :) Będę musiała spróbować zwłaszcza, że przepis całkiem prosty :)
OdpowiedzUsuńinspiracjekasi.blogspot.com
Uwielbiam Avokado. Niestety nie jem zbyt często gdyż jest dość tłuste.
OdpowiedzUsuńNa raz jem zazwyczaj połowę awokado, czasem całe jeśli jest niewielkie. Ograniczam wtedy inne tłuszcze, mi to służy:)
UsuńSpróbowałam zrobić to wczoraj, tylko że bez suszonego pomidora i cebuli, za to z zieloną oliwką. To był błąd XD Następnym razem, kiedy będę miała awokado, zrobię bez oliwki i z cebulą, może będzie bardziej jadalne ^^;
OdpowiedzUsuńZ cebulą jest bardzo dobre:) Z oliwkami też kiedyś robiłam, na pewno znajdziesz swój smak:)
Usuń