Przepisów na mango lassi jest całe mnóstwo, ale niektóre są trochę przekombinowane.
Mango jest tak pyszne, że nie potrzebuje wielu dodatków. Najchętniej robię mango lassi na dwa sposoby, w formie koktajlu, albo gęstego deseru.
Składniki (na 2 porcje):
dojrzałe mango,
250 g jogurtu, ja użyłam sojowego.
Wystarczy obrać i pokroić mango, a następnie zmiksować je z jogurtem i gotowe. Najlepiej smakuje schłodzone.
Mango lassi powinno być gęste i kremowe. Można też zrobić je w formie koktajlu dodając dodatkowo szklankę wody lub mleka roślinnego. Jeśli owoc jest dojrzały nie trzeba go dodatkowo dosładzać.
Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Najlepszy deser na gorące dni:) Lubicie mango lassi? Jeśli nie próbowaliście musicie się skusić:)
Smacznego!
Oj muszę spróbować bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMango lassi, czyli mówiąc po polsku - jogurt z mango :)))
OdpowiedzUsuńJa czesto kupuje takie napoje z mango i zielonym suszonym kardamomem. Polecam bardzo. Smak ciekawy. Musze sie kiedys skusic i sama taki zrobic.
OdpowiedzUsuńmniami :D
OdpowiedzUsuńnie znałam takiego deserku :)
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńu mnie dziś truskawkowy zawrót głowy :)
w takiej wersji nie jadłam, ale spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Robię z małą puszką mleka kokosowego i kardamonem, muszę spróbować z jogurtem :-)
OdpowiedzUsuńZ mleczkiem kokosowym na pewno spróbuję:)
UsuńUwielbiam w formie do picia. Jest pyszne, słodkie i gasi pragnienie- czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuńDo picia czasem robię:)
UsuńCzy ten jogurt sojowy dostępny jest w jakim sklepie stacjonarnym?
OdpowiedzUsuńKupuję je w ekologicznym sklepie, niestety nie widziałam ich nigdzie indziej.
OdpowiedzUsuń