Mleko jaglane- DIY
Cześć!
Dziś prosty przepis na mleko jaglane, które robię co najmniej raz w tygodniu. To świetna alternatywna dla mleka sojowego czy krowiego (KILK). Jest proste do przygotowania, a koszt zrobienia to około 1-2 zł:) Polecam spróbować!
Kasza jaglana stanowi bardzo dobre źródło energii, zawiera około 10-11 procent białka. Nie zawiera glutenu. Odkwasza organizm i dostarcza wielu mikroelementów. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu:)
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 daktyle
Wszystkie składniki miksujemy razem. Kasza jaglana nie ma wyraźnego smaku dlatego konieczne jest dodanie czegoś co podkreśli smak. Najczęściej decyduję się na dorzucenie daktyli, żeby uzyskać lekko słodki napój. Czasem dodaję też banana lub naturalny ekstrakt z wanilii, w każdej wersji smakuje bardzo dobrze.
Można dodać do niego orzechy, sezam, migdały, słonecznik, to co lubimy najbardziej. Możliwości jest wiele. Dodając orzechy wzbogacamy je dodatkowo w zdrowe tłuszcze.
Mleko można odcedzić, albo zostawić gęstsze. To zależy od nas. Gęste może z powodzeniem zastąpić śmietanę, często zabielam nim zupy, albo używam jako zagęstnika do sosów.
Odcedzone mleko dodaję głównie do koktajli. Mleko można odcedzić przy pomocy gazy, tak jak w przepadku mleka migdałowego- KLIK.
Mleko domowe szybko fermentuje i najlepiej wykorzystywać je na bieżąco.
Robiłyście kiedy mleko jaglane?
Jakie mleko roślinne lubicie najbardziej?
Pozdrawiam!
Dziś prosty przepis na mleko jaglane, które robię co najmniej raz w tygodniu. To świetna alternatywna dla mleka sojowego czy krowiego (KILK). Jest proste do przygotowania, a koszt zrobienia to około 1-2 zł:) Polecam spróbować!
Kasza jaglana stanowi bardzo dobre źródło energii, zawiera około 10-11 procent białka. Nie zawiera glutenu. Odkwasza organizm i dostarcza wielu mikroelementów. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu:)
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 daktyle
Wszystkie składniki miksujemy razem. Kasza jaglana nie ma wyraźnego smaku dlatego konieczne jest dodanie czegoś co podkreśli smak. Najczęściej decyduję się na dorzucenie daktyli, żeby uzyskać lekko słodki napój. Czasem dodaję też banana lub naturalny ekstrakt z wanilii, w każdej wersji smakuje bardzo dobrze.
Można dodać do niego orzechy, sezam, migdały, słonecznik, to co lubimy najbardziej. Możliwości jest wiele. Dodając orzechy wzbogacamy je dodatkowo w zdrowe tłuszcze.
Mleko można odcedzić, albo zostawić gęstsze. To zależy od nas. Gęste może z powodzeniem zastąpić śmietanę, często zabielam nim zupy, albo używam jako zagęstnika do sosów.
Odcedzone mleko dodaję głównie do koktajli. Mleko można odcedzić przy pomocy gazy, tak jak w przepadku mleka migdałowego- KLIK.
Mleko domowe szybko fermentuje i najlepiej wykorzystywać je na bieżąco.
Robiłyście kiedy mleko jaglane?
Jakie mleko roślinne lubicie najbardziej?
Pozdrawiam!
To nie moja bajka ;D hehe
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno. Mniej z nim zabawy niż chociażby z kokosowym, nie wspominając o migdałowym czy innych - a przynajmniej tak mi się wydaje. Nadaje się do zastąpienia mleka krowiego w wypiekach?
OdpowiedzUsuńPiec na nim nie próbowałam, nie wiem jak by się sprawdziło.
UsuńRobiłam już prawie każdy napój roślinny, ale jaglanego jeszcze nie, pora spróbować :) zwłaszcza że mam spore zapasy tej kaszy w domu.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało:)
UsuńMuszę sobie zrobić, akurat mam kaszę jaglana bio ;)
OdpowiedzUsuńWydaje się proste w przygotowaniu. Uwielbiam jaglankę i chętnie jem ją na śniadanie na słodko. Wtedy czuję się dobrze nastawiona do całego dnia i o to chodzi. Ja kupuję jaglankę w almie, w takich typowych dyskontach nie mogę jej znaleźć. A Ty gdzie zaopatrujesz się w jaglankę? :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam zapas z Rossmannie, czasem zamawiam ją w internecie w większych ilościach.
UsuńNie mam jednego miejsca gdzie zawsze kupuję, szukam okazyjnej ceny:)
Muszę spróbować ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa,muszę wypróbować .
OdpowiedzUsuńo jaglanym jeszcze nie słyszałam, akurat mam w domu, więc może spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że takie zrobione mleczko mogłoby spokojnie postać w lodówce 2-3 dni? Jak znalazł miałabym do koktajli warzywno-owocowych, a te piję codziennie ;-)
OdpowiedzUsuńMoże stać, jeśli zrobisz je z samej kaszy jaglanej, z daktylami to już duży zakwas i na pewno sfermentuje. Chyba, że zamrozisz, wtedy będzie ok:)
Usuńświetne! dzięki!
OdpowiedzUsuńale super! o jaglanym jeszcze nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńjednak zrobiłam, ale przed zmiksowaniem kaszy wypłukałam ją we wrzącej wodzie, żeby pozbyć się goryczki, choć i tak wyszło lekko gorzkie. Dodałam do tego banana i trochę miodu.
OdpowiedzUsuńJa miksuję ugotowaną kaszę, a wcześniej też ją płukam. Mam nadzieje, że smakowało:)
UsuńCiekawy przepis trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSpodobało mi się, czy myslisz że nada się do gotowania na nim owsianki?
OdpowiedzUsuńJa lubię jeszcze dodać trochę wanilii. Super efekt!
OdpowiedzUsuń