Zielony szejk z jarmużem

Cześć!

Jarmuż to modne ostatnio warzywo i dzięki temu łatwiej dostępne. Coraz częściej widzę go na bazarkach i w małych sklepikach z warzywami. Kupując go zawracajcie uwagę, żeby liście były jędrne i zielone, bez żółtych plamek. Warto po niego sięgać, bo jest bardzo zdrowy. 
Łatwo go przyrządzić, nadaje się do sałatek, szejków, zup, kotletów warzywnych. W postaci szejków nie jest podgrzewany i dzięki temu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. A ma ich sporo -beta karoten, witaminy C i K, żelazo, fosfor, wapń i kwas foliowy.

Dziś zrobiłam koktajl z jarmużem idealny na drugie śniadanie:)





Składniki:
- dojrzały banan,
- garść jarmużu,
- 4 daktyle,
- seler naciowy,
- szklanka mleka ryżowego. 

Wszystko blendujemy i gotowe:) Smacznego!





Lubicie jarmuż? Do czego do dodajecie?


Pozdrawiam!
Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger