Zielony szejk z jarmużem
Cześć!
Jarmuż to modne ostatnio warzywo i dzięki temu łatwiej dostępne. Coraz częściej widzę go na bazarkach i w małych sklepikach z warzywami. Kupując go zawracajcie uwagę, żeby liście były jędrne i zielone, bez żółtych plamek. Warto po niego sięgać, bo jest bardzo zdrowy.
Łatwo go przyrządzić, nadaje się do sałatek, szejków, zup, kotletów warzywnych. W postaci szejków nie jest podgrzewany i dzięki temu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. A ma ich sporo -beta karoten, witaminy C i K, żelazo, fosfor, wapń i kwas foliowy.
Dziś zrobiłam koktajl z jarmużem idealny na drugie śniadanie:)
Składniki:
- dojrzały banan,
- garść jarmużu,
- 4 daktyle,
- seler naciowy,
- szklanka mleka ryżowego.
Wszystko blendujemy i gotowe:) Smacznego!
Lubicie jarmuż? Do czego do dodajecie?
Pozdrawiam!
Jarmuż to modne ostatnio warzywo i dzięki temu łatwiej dostępne. Coraz częściej widzę go na bazarkach i w małych sklepikach z warzywami. Kupując go zawracajcie uwagę, żeby liście były jędrne i zielone, bez żółtych plamek. Warto po niego sięgać, bo jest bardzo zdrowy.
Łatwo go przyrządzić, nadaje się do sałatek, szejków, zup, kotletów warzywnych. W postaci szejków nie jest podgrzewany i dzięki temu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. A ma ich sporo -beta karoten, witaminy C i K, żelazo, fosfor, wapń i kwas foliowy.
Dziś zrobiłam koktajl z jarmużem idealny na drugie śniadanie:)
Składniki:
- dojrzały banan,
- garść jarmużu,
- 4 daktyle,
- seler naciowy,
- szklanka mleka ryżowego.
Wszystko blendujemy i gotowe:) Smacznego!
Lubicie jarmuż? Do czego do dodajecie?
Pozdrawiam!