Pomarańczowy szejk z mango i papają

Cześć!



Papaja zawiera enzym- papainę, który wspomaga  trawienie i jest używany jako lek na pasożyty(bakterie i grzyby). Oprócz tego w słodkim owocu znajdują się także liczne minerały i witaminy-B, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, błonnik, potas,magnez,cynk i żelazo.

Można jeść ją solo, albo miksować z innymi owocami. Spróbowałam połączenia z mango i limonką i wyszedł mi pyszny szejk:)




Składniki na 2 porcje:
- dojrzałe mango,
- dojrzała papaja,
- sok z limonki,
- szklanka wody.

Po zblendowaniu uzyskujemy gęsty napój o pięknym soczystym, pomarańczowym kolorze. Smakuje bardzo dobrze i na pewno będę wracać do tego połączenia:) 
Papai nie spotykam w sklepach za często, dlatego od razu znalazła się w koszyku kiedy ją zobaczyłam. 





Z papai można też przygotować świetną maseczkę do twarzy. Wspomniana wcześniej papaina skutecznie złuszcza skórę i działa jak peeling enzymatyczny. Przed nałożeniem owocu na całą twarz trzeba sprawdzić czy nas nie uczula. 
Maska to jedynie rozgnieciony dojrzały owoc, pięknie pachnie i dobrze działa. 




Polecam takie połączenie na upalne dni:) 
Jakie egzotyczne owoce lubicie najbardziej?


Pozdrawiam!

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger