Banan, mleko migdałowe i kurkuma
Cześć!
Wyjechałam na kilka dni do Krakowa i nawet nie otwierałam komputera, ale teraz postaram się częściej odzywać:)
W upalne dni najchętniej piję koktajle, soki i duże ilości wody. Dziś propozycja na wykorzystanie zdrowej kurkumy. Jest jedną z najskuteczniejszych przypraw działających przeciwnowotworowo. Do tego jest łagodna dla przewodu pokarmowego, dobrze mieć ją w kuchni. Szukam różnych sposobów, żeby przemycać ją częściej, ten lubię najbardziej. Może bardzie Wam smakować:)
Składniki:
- dojrzaly banan,
- szklanka mleka migdałowego- KLIK,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 2 daktyle do posłodzenia.
Składniki blendujemy i gotowe. Bardzo lubię to połączenie. Koktajl jest łagodny w smaku, lekko słodki. Można dodać więcej owoców jeśli macie ochotę.
Do czego dodajecie kurkumę?
Pozdrawiam!
Wyjechałam na kilka dni do Krakowa i nawet nie otwierałam komputera, ale teraz postaram się częściej odzywać:)
W upalne dni najchętniej piję koktajle, soki i duże ilości wody. Dziś propozycja na wykorzystanie zdrowej kurkumy. Jest jedną z najskuteczniejszych przypraw działających przeciwnowotworowo. Do tego jest łagodna dla przewodu pokarmowego, dobrze mieć ją w kuchni. Szukam różnych sposobów, żeby przemycać ją częściej, ten lubię najbardziej. Może bardzie Wam smakować:)
Składniki:
- dojrzaly banan,
- szklanka mleka migdałowego- KLIK,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 2 daktyle do posłodzenia.
Składniki blendujemy i gotowe. Bardzo lubię to połączenie. Koktajl jest łagodny w smaku, lekko słodki. Można dodać więcej owoców jeśli macie ochotę.
Do czego dodajecie kurkumę?
Pozdrawiam!
Nie miałam okazji eksperymentować z kurkumą. Ale chętnie popróbuję jeżeli wpadnie mi w ręce ;)
OdpowiedzUsuńO tak koktajle na upały to dobry pomysł! Popieram! ;)
OdpowiedzUsuńKurkuma do kurczaczka, mniam :) W koktajlu jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńnigdy nie pomyślałabym by dodać kurkumę do koktajlu;p. Dodaje ją do mojego wegańskiego majonezu raw :P
OdpowiedzUsuńwypróbuję, ale chyba kurkumę pominę ;)
OdpowiedzUsuńU mnie kurkuma najczęściej ląduje w zupie albo tofucznicy.
OdpowiedzUsuńCiekawy kolor musiał mieć ten koktajl:)
mniam..musi być bardzo dobry :) ja dodaje kurkumę do wszystkiego co mi podpasuje: do mięsa, do ryżu a ostatnio wypróbowałam z rybą :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie... Dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuńDo gotowania ryżu i do curry, ostatnio moja wielka miłość to ten przepis http://www.jadlonomia.com/2012/06/kalarepa-inaczej-curry-z-kalarepy.html uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis, jest świetny:)
UsuńBardzo lubię koktajl z banana i mleka migdałowego bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńMi tam sposobów na kurkumę nie brakuje, najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję :-)
OdpowiedzUsuńCzy w Polsce można kupić świeże daktyle? W sklepach widziałam tylko suszone.
OdpowiedzUsuńWitam:) Tak można je kupić, ja mam je w społem, czasem kupuję też w almie. Są o wiele smaczniejsze:)
UsuńKurkuma w wydaniu na słodko ze smoothie? w sumie pierwsze słyszę. Wiem, że posiada faktycznie bardzo, bardzo dużo dobroczynnych właściwości na zdrowie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/niezwykla-moc-przypraw-profilaktyka-kontuzji Ja dodaję do słonych potraw: kurczaka, bakłażana, leczo, sałatek i czego dusza zapragnie... Ale muszę spróbować z tym przepisem, tak z ciekawości ;)
Lubię to połączenie:)
Usuń