Zdrowe odżywianie

środa, 2 lipca 2014

Czarnuszka

Cześć!

Czarnuszka siewna jest bardzo aromatyczną i smaczną przyprawą, wzbogaca smak potraw i dodatkowo ma działanie lecznicze. Pochodzi z terenów Europy i Azji, czarnuszkę uprawia się także w Polsce. 

Jako przyprawa jest dodawana głównie do pieczywa i przetworów warzywnych. 
Dodaję ją często do grillowanych warzyw, zup, past kanapkowych. Można użyć prażonych ziaren czarnuszki, które mają bardziej intensywny smak. Zmielonych zairem używam często zamiast pieprzu.

Czarnuszka ma wyraźny,trochę pikantny i lekko gorzki smak. Jest też nazywana czarnym kminkiem. 




Właściwości lecznicze czarnuszki 

Nasiona czarnuszki w około 40% składają się z tłuszczu, zawierają także saponinę, witaminą E oraz beta-karoten. Mają działanie lecznicze szczególnie przeciwbólowe, rozkurczające, moczopędne i żółciopędne. Oczyszczają nerki i drogi moczowe, korzystnie wpływają na pracę wątroby, wspomagają oczyszczanie organizmu i poprawiają apetyt. 
Czarnuszki nie powinny spożywać  jedynie kobiety w ciąży. Po porodzie jest zalecana przy kłopotach laktacyjnych. 

Czarnuszka jest naturalnym antybiotykiem, który można stosować przy osłabieniu organizmu, przeziębieniach czy grypie. W tym celu najlepiej zmielić czarnuszkę w młynku do kawy i zmieszać ją z miodem. Taką mieszankę można przyjmować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce dla wzmocnienia organizmu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w słoiku, w ciemnym miejscu.

Wywar z czarnuszki też jest dobrym rozwiązaniem. Łyżkę nasion gotujemy w szklance wody, kiedy ostygnie przecedzamy i pijemy, najkorzystniej przygotowywać taki wywar dwa razy w ciągu dnia. 


Olej z czarnuszki


Ma w składzie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i linolenowy. Warto stosować go w kuchni, ale i w pielęgnacji skóry. Pomaga leczyć stany zapalne skóry. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, zachowuje wszystkie substancje aktywne. Możemy śmiało go pić, dodawać do potraw i nakładać na skórę. Próbowałyście? Polecam:)


Lubicie czarnuszkę? Stosujecie ją w kuchni?


Pozdrawiam!




13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ser z czarnuszką, mistrzostwo świata :)) Krewni robią sami w domu, dlatego i czarnuszki nie szczędzą i nie dość, że cudownie smakuję, to też genialnie wygląda taki śnieżnobiały ser z czarnymi ziarnami czarnuszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy piekłam chlebek, zawsze dodawałam do niego trochę zmielonej czarnuszki, albo posypywałam go ziarnami. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja stosowałam tylko piling z czarnuszki, był całkiem dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam czarnuszki jako przyprawy, ale czytałam bardzo dużo o jej pozytywnym wpływie w pielęgnacji skóry i włosów. Mam w planach zakup olejku z czarnuszki właśnie w celach pielęgnacyjnych, ale nie mogę go nigdzie znaleźć a nie znam zaufanego sklepu internetowego, w którym można kupić produkty spożywcze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci sklep maratonczyksklep.pl mają tam olej z czarnuszki olvity i czarnuszkę w nasionkach

      Usuń
  5. Ja mam olej z czarnuszki z zsk.pl i miałam peeling, troche drażni mnie zapach ale efekty są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chleb z czarnuszką:) A olej dodaję najchętniej do surówki z kiszonej kapusty lub nakładam na włosy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam czarnuszkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio piję olej z czarnuszki ojj jak ja tego smaku nie lubię brrr :-) ale piję bo wiele dobrego dla nas czyni. Początki były słabe (zostawał nie fajny posmak, który czułam pół dnia ale teraz chyba organizm się już przyzwyczaił i jest ok. Piję go rano przed śniadaniem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam czarnuszkę! ma niesamowity smak, do chleba rzeczywiście idealnie pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy jeszcze jej nie jadłam, nawet nie wiedziałam, że jest używana jako przyprawa. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię czarnuszkę:) Ostatnio gdy ją kupiłam na opakowanio było napisane, żeby ją podprażyć. Wcześniej tego nie robiłam, czy powinno się ją zawsze podprażyć?

    OdpowiedzUsuń