Zdrowe odżywianie

czwartek, 3 lipca 2014

Jagodowe mleko migdałowe

Cześć!

Borówki amerykańskie są bogate w potas, błonnik, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witaminy A, C, E. Antocyjany czyli barwniki dzięki którym borówka jest niebieska, poprawiają jakość wzroku. Jedzenie ich  opóźnia procesy starzenia i korzystnie wpływa na zdrowie.

Dziś przygotowałam je w połączeniu z domowym mlekiem migdałowym. Myślałam że kolor będzie intensywniejszy. Następnym razem spróbują z jagodami. 






Składniki:
- szklanka domowego mleka migdałowego- KLIK,
- pół szklanki borówek amerykańskich.

Po zblendowaniu otrzymujemy zdrowy i smaczny napój, pełen witamin,szczególnie witaminy E, której jest dużo w mleku migdałowym i borówkach.Taka dawka antyoksydantów dobrze wpływa na skórę, będę częściej miksować te składniki:)
Można dosłodzić napój stewią jeśli jest taka potrzeba. 






Do czego dodajecie borówki?


Pozdrawiam!



9 komentarzy:

  1. Wszelkiego rodzaju koktajle to świetny pomysł na wykorzystanie tych pysznych owoców ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. borówki uwielbiam w cieście, choć w koktajlach też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przyszła teściowa podsunela mi pod nos koktajl z domowej roboty jogurtu i świeżych borowek. Pyszka!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm mniam! czekam aż borówki urosną mi na krzaczkach i na pewno zrobię. mleko migdałowe po Twoim wpisie wypróbowałam i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już w tym roku koktajl z mleka słonecznikowego z jagodami m.in. Zawsze też dodaję do koktajli siemię lniane namoczone.
    Gdybyś mocniej zblendowała swój koktajl z borówek na pewno byłby ciemniejszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, ale już nie mogłam się doczekać. Następnym razem będę dłużej blendować:)

      Usuń
    2. Ale taka wersja kolorystyczna jest ciekawa :) Borówki uwielbiam, muszę spróbować z takim mlekiem.

      Usuń