Cześć!
Taką mieszankę staram się przygotowywać codziennie rano, jeśli mam na to czas. Idealnie nadaje się do wzięcia na wynos, muszę tylko zaopatrzyć się w kubek termiczny.
Składniki:
- 3 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plastry,
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
- 3 krople ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- sok z cytryny,
- łyżeczka miodu/melasy,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 0,5 litra wody.
Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu i soku z cytryny gotuję przez około 10 minut.
Po przestudzeniu dosładzam miodem, wyciskam sok z cytryny i piję ciepły napój. Działa rozgrzewająco i pobudzająco na organizm, wspomaga trawienie oraz oczyszczanie z toksyn.
Najlepiej smakuje kilkanaście minut po przygotowaniu, kiedy smaki przypraw dobrze się zmieszają. Możecie zmienić proporcje, dodać więcej miodu, albo mniej imbiru, tak żeby smak Wam odpowiadał. Dla mnie takie proporcje są dobre, herbatka jest pyszna:)
Cieszę się, że znalazłam sposób, żeby przemycać więcej kurkumy. Często dodaję do zup , owsianki czy szejków, ale tutaj mam sporą dawkę na raz:)
Do czego przemycacie kurkumę?
Pozdrawiam!
W jakim sklepie można ekstrakt z wanilii? Od jakiegoś czasu napotykam się na niego w przepisach, ale nie wiem, gdzie go kupić.
OdpowiedzUsuńKupiłam go ma Marks&Spencer, ale łatwo można zrobić go w domu, przygotuję przepis może uda mi się w tym tygodniu:)
UsuńW Piotrze i Pawle i Almie też jest. Ale Ekocentryczka ma rację, domowy najlepszy:)
UsuńOstatnio też kupiłam, bo domowy musi swoje odstać, łatwo go zrobić więc nie ma sensu przepłacać:)
Usuńnie wiem czy by mi to posmakowało ale działania zachęcają do skorzystania :)
OdpowiedzUsuńHerbatka ciekawa ale nie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku, pomysł wydaje się fajny:) ja lubię zieloną herbatę z imbirem pić. Imbir świetnie rozgrzewa:) widzisz, tak się zastanawiam właśnie do czego by tą kurkumę przemycić...jako maseczka na twarz działa świetnie, ale spożywczo nie wiedziałam jak to 'ugryźć', dzięki za sugestie:)
OdpowiedzUsuńKurkume mozna dodawac prawie do wszystkiego [ tak jak wiekszosc przypraw ]. Do mies, sosu, zup, nawet mozna nia posypac salate, do kiszenia, do zapraw.
UsuńZdecydowanie nie moje smaki, w ramacn ascezy mogłabym taką mieszankę wypić :-)
OdpowiedzUsuńU mnie kurkuma występuje jedynie w maseczkacn, ale niespecjalnie lubię efekt żółtaczki :-)
Teraz mnie zastanawia jak smakuje kurkuma... :). Do tej pory spotkałam się z kurkumą dodawaną do słoików i np. ogórków. Nigdy nie miałam tak bezpośredniej styczności z kurkumą. A jak smakuje taki napój ?
OdpowiedzUsuńTo chyba nie kurkuma a kolendra?
Usuńpiłam już herbatę z kurkumą ale nigdy nie zrobiłam takiego połączenia, zaraz idę sobie zrobić coś takiego ;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam kurkumy, w domu mam 2 paczki a nie wiem jak ją spożywać :D imbir za to kocham :) jeśli kurkuma nie ma zbyt intensywnego smaku to chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńorientujesz się czy taką herbatkę można pić w ciąży? Załóżmy że bez wanilii i pieprzu a z większą iloscią cytryny i miodu.Mogłaby stać się remedium na mdłości obniżoną odporność i infekcje
UsuńWydaje mi się, że tak. Spróbuj i obserwuj ciało, dla mnie to dobry sposób na poprawę odporności:)
UsuńKurkuma działa stymulująco również na macicę, więc raczej NIE
UsuńProponuję merytorycznie sprawdzać zanim udzieli się rad dot. Ziół i zdrowia, dobre chęci to za mało
Chetnie wyprobuje herbatke , tylko co do miodu mam pewne watpliwosci czy pity codziennie nie spowoduje podniesienia poziomu cukru we krwi ? Pozdrawiam i gratuluje super fajnego bloga ;)
OdpowiedzUsuńJa przemycam cynamon albo do owsianki albo do jaglanki z jogurtem i bananem:)
OdpowiedzUsuńSuper:) Ja dodaję cynamon do wszystkiego:)
UsuńRównież staram się używać dużo kurkumy, ale do herbaty jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić. Nie wiem tylko czy będzie mi taka nieco mętna odpowiadała, a może dać kurkumę w filtrze? Muszę przetestować, dzięki za inspirację, serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMi odpowiada,ale zawsze można przelać przez sitko jeśli wolisz:) Pozdrawiam!
UsuńJogurt naturalny+miód+kurkuma=pycha :D
OdpowiedzUsuńA moja kurkuma dziś przyszła. Tak spontanicznie wymyśliłem, że spróbuję chleb ze smalcem nią posypać, dodając odrobinę pieprzu. I poszło :) w sumie nawet nie poczułem jej smaku. Zrobię jednak dziś herbatkę :)
OdpowiedzUsuńA moja kurkuma dziś przyszła. Tak spontanicznie wymyśliłem, że spróbuję chleb ze smalcem nią posypać, dodając odrobinę pieprzu. I poszło :) w sumie nawet nie poczułem jej smaku. Zrobię jednak dziś herbatkę :)
OdpowiedzUsuńWarto dodawać ją to potraw:)
Usuń