Cześć!
Kolejny pomysł na dobrą przekąskę, tym razem z książki "Rzucam cukier", o której więcej pisałam TUTAJ. Sporo jest w niej przepisów na proste, wytrawne przekąski. Najbardziej lubię bomby z ciecierzycy. Są chrupiące i aromatyczne, do tego łatwo je przygotować:)
Używam zawsze gotowanej ciecierzycy, moczę ją na noc, następnie odcedzam i gotuję w świeżej wodzie. Do przygotowania bomb z ciecierzycy potrzebna jest:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżka przyprawy garam masala.
Przygotowujemy ją według instrukcji autorki:
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu ciecierzyca jest chrupiąca i smaczna. Lubię przyprawy garam masala, jeśli nie możecie znaleźć gotowej mieszanki możecie przygotować ją samodzielnie.
W jej skład najczęściej wchodzą zmielone przyprawy: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, w mniejszych ilościach- liść laurowy, cynamon, goździki, chili oraz gałka muszkatołowa.
Ciecierzyca jest bogata w białko, najczęściej robię z niej hummus, ale w tej postaci też bardzo mi smakuje. Jest zdrowsza niż solone orzeszki, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Smacznego:)
te chrupiace cieciorki to bardzo popularna przekaska w Indiach :) Mozna kupic gotowe, sa tez skladnikiem mieszanki typu bombay mix (z makaronikiem z maki besan czyli z mielonej cieciorki smazonej w glebokim oleju). Uzalezniajace!
OdpowiedzUsuńPOdobne chrupaki przygotowuje sie w Indiach rowniez z zielonego groszku
ale to pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie!
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuję ciecierzycę w ten sposób. Do chrupania przy filmie jest idealna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciecierzycę, głównie jako składnik do sałatek, takiej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam takie chrupki z ciecierzycy. Koniecznie jutro powędrują na stół! A przyprawy można dobrać dowolne, ja bardzo lubię z chilli i curry :)
OdpowiedzUsuńświetny i łatwy przepis :D
OdpowiedzUsuń