Hummus to u mnie stały punkt programu, robię go nawet kilka razy w tygodniu:) Klasyczny bardzo mi smakuje, ale lubię eksperymentować z różnymi dodatkami. Tym razem hummus z dodatkiem pieczonej dyni wyszedł rewelacyjnie!
Hummus z dynią robi się tak samo jak klasyczny, a na końcu dodaje się purée z dyni. Pisałam już kilka razy jak je przygotować. Piekę pokrojoną na kilka części dynię przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kiedy dynia ostygnie wybieram miąższ łyżką i blenduję z odrobiną wody. Purée można mrozić i wykorzystać do wielu ciekawych przepisów:)
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie),
- 1/2 szklanki sezamu,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu,
- 3/4 szklanka purée z pieczonej dyni.
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzam i gotuję w świeżej wodzie, bez dodatku soli. Ciecierzyca jest miękka po około 30-40 minutach, wtedy ją odcedzam. Kiedy ostygnie blenduję ciecierzycę z resztą składników z wyjątkiem dyni. Kiedy uzyskam gładką masę dodaję purée z dyni. Jeśli hummus będzie za gęsty można dodać kilka łyżek wody.
Taki hummus nie tylko ładnie wygląda, jest też pyszny! Polecam:)
Pozdrawiam!
fajnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
♡ NASZ BLOG- KLIKNIJ ♡
Powiem Ci, że super pomysły z tą pieczoną dynią masz!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHummus to zdrowa, pożywna i smaczna potrawa. alternatywa dla serów i wędlin. z dodatkiem dyni świetny pomysł, jeszcze nie próbowałam ;)
Usuńsuper :) spróbuję dziś ten przepis:)
OdpowiedzUsuńHummus bardzo lubię, muszę koniecznie spróbować wersji z dynią! Ja sobie poeksperymentowałam przez weekend i zrobiłam pasztet z czerwonej soczewicy, pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztet z soczewicy, a hummus polecam:)
Usuń