Chipsy jabłkowe DIY

Cześć!

Jabłka to jedne z nielicznych krajowych sezonowych owoców po jakie możemy sięgać zimą. Osobiście uwielbiam jabłka w każdej postaci, codziennie po nie sięgam, lubię te surowe, ale też pieczone i suszone. Te ostatnie z powodzeniem mogą zastąpić chipsy.
W sezonie grzewczym robię je hurtowo:) Zajmuje to niewiele czasu i tanim kosztem mamy zdrową i pyszną przekąskę na długie wieczory. 




Przygotowanie jest bardzo proste. Jabłka kroimy na cienkie plasterki, nie obieram ich ze skórki, wycinam jedynie gniazda nasienne. Następnie układam je pojedynczo na kaloryferze wyłożonym papierem śniadaniowym. Po kilku godzinach chipsy są gotowe i można rozkładać kolejne jabłka.  
Jeśli lubicie można posypać je cynamonem. Są pyszne. Najlepiej przechowywać je w papierowej torebce i przechowywać je w ciepłym miejscu, wtedy nie miękną tak szybko. U mnie najczęściej znikają od razu, chociaż mam mały zapas:)



Chipsy można też przygotowywać w piekarniku, ale skoro kaloryfery i tak są włączone wybieraj tą opcję. Tak na pewno się nie przypalą, a z piekarnikiem bywa różnie. 
Przepisy na inne zdrowe chipsy znajdziecie tutu i tu.
Lubicie chipsy jabłkowe, jakie są Wasze ulubione zdrowe przekąski?

Pozdrawiam!

8 komentarzy:

  1. Jabłkowe to nic!
    Jarmużowe to pychotka <3 albo o szpinakowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiammmmm. Nigdy mi nie starczają na zapas ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Od tygodnia za mną chodzą takie właśnie chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam kaloryfery żeberkowe, więc nic z tego :( ale w lecie suszyłam jabłka na parapecie na balkonie, w pełnym słoncu - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie problem, można rozłożyć papier na żeberkowym kaloryferze i suszyć jabłka:)

      Usuń
  5. Ja suszę w suszarce do owoców, grzybów, warzyw... - polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych chipsów. Muszę kupić sobie suszarkę, będę suszyć wszystkie owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger