Cynamonowy pudding chia
Cześć!
Nasiona Chia są dobrym dodatkiem sałatek, szejków czy zup, można też przygotować z nich pyszny deser. Chia są źródłem błonnika, witamin i minerałów, białka, antyoksydantów oraz bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6. Są łatwo przyswajalne, mają niski indeks glikemiczny i nie zawierają glutenu. Więcej o nich pisałam tu i tu.
Nasiona Chia są dobrym dodatkiem sałatek, szejków czy zup, można też przygotować z nich pyszny deser. Chia są źródłem błonnika, witamin i minerałów, białka, antyoksydantów oraz bogatym źródłem kwasów omega 3 i 6. Są łatwo przyswajalne, mają niski indeks glikemiczny i nie zawierają glutenu. Więcej o nich pisałam tu i tu.
Nasiona chia mają sporo błonnika i składników odżywczych, dlatego taki deser nadaje się też na śniadanie:)
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- 3/4 szklanki mleka migdałowego- klik,
- laska cynamonu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego- klik, lub ziarenka z 1/4 laski wanilii,
- mielony cynamon,
- ksylitol/ miód/ syrop z agawy do posłodzenia.
Mleko podgrzewam z laską cynamonu, ekstraktem waniliowym, nie doprrowadzając do wrzenia. Kiedy ostygnie wyjmuję laskę cynamonu, dosładzam i zalewam nim ziarna chia. Odstawiam na lodówki na kilka godzin, zazwyczaj na noc.
Przed podaniem posypuję cynamonem i gotowe:) Deser jest bardzo kremowy, cynamonowo-waniliowy i pyszny:) Najczęściej na śniadanie wybieram jaglankę albo owsiankę, ale pudding chia od czasu do czasu jest dobrą odmianą:)
Co najczęściej robicie na śniadanie?
Pozdrawiam!
- 2 łyżki nasion chia,
- 3/4 szklanki mleka migdałowego- klik,
- laska cynamonu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego- klik, lub ziarenka z 1/4 laski wanilii,
- mielony cynamon,
- ksylitol/ miód/ syrop z agawy do posłodzenia.
Mleko podgrzewam z laską cynamonu, ekstraktem waniliowym, nie doprrowadzając do wrzenia. Kiedy ostygnie wyjmuję laskę cynamonu, dosładzam i zalewam nim ziarna chia. Odstawiam na lodówki na kilka godzin, zazwyczaj na noc.
Przed podaniem posypuję cynamonem i gotowe:) Deser jest bardzo kremowy, cynamonowo-waniliowy i pyszny:) Najczęściej na śniadanie wybieram jaglankę albo owsiankę, ale pudding chia od czasu do czasu jest dobrą odmianą:)
Co najczęściej robicie na śniadanie?
Pozdrawiam!
dziś właśnie pierwszy raz próbowałam nasionka chia i zastanawiałam się jak je przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję twój przepis, tylko użyje mleka kokosowego, bo akurat muszę zużyć kokosa :D
a ja na śniadanie zawsze jem banany :)
Banany często lądują w moich śniadaniowych szejkach:)
UsuńU mnie króluje owsianka z wszelkimi możliwymi dodatkami. Jak sobie przypomnę, to dorzucam też do niej łyżeczkę nasion chia. Przepis ciekawy, nie pomyślałabym o takim wykorzystaniu nasionek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda pysznie! Jeszcze nigdy nie jadłam tych nasion :)
OdpowiedzUsuńwszędzie te nasiona chia a ja jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować;) jestem ciekawa ich smaku;)
OdpowiedzUsuńppyyyycha! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, ale przyznam szczerze, że nie mam pojęcia jak smakują te nasiona i nigdy ich nie widziałam w sklepie.
OdpowiedzUsuń