Cześć!
Deser na bazie fasoli? Jak najbardziej! Na słodko najczęściej przygotowuję czerwoną fasolę. Ten deser smakuje jak śliwki w czekoladzie, jeśli lubicie ten smak polecam:)
Tym razem użyłam fasoli adzuki, ale zwykła czerwona fasola też się nadaje. Lepiej wcześniej ją namoczyć i ugotować, niż użyć tej z puszki.
Składniki: (na 4 porcje)
szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
2/3 szklanki suszonych śliwek
1/3 szklanki orzechów włoskich (namoczonych na noc)
2 łyżeczki surowego kakao
1 łyżka ksylitolu/miodu
kilka łyżek mleka roślinnego lub wody
Wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę. Można dosłodzić według uznania i zjeść z ulubionymi owocami:)
Bardzo go lubię i polecam:) Może macie inne pomysły na czerwoną fasolę?
Miłego dna!
wow, nie pomyślałabym o takim połączeniu ;))
OdpowiedzUsuńmam adzuki i nie miałampomysłu co z nią zrobić:)
OdpowiedzUsuńDeser z czerwonej fasoli brzmi bardzo egzotycznie! Ale jako że wczoraj wypróbowałam buraczane chipsy według Twojego przepisu, które nam strasznie zasmakowały, to i tego deseru wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam, można zamiast śliwek użyć daktyli?
Pewnie, że można:)
UsuńSuper,że w przepisie zostały wykorzystane śliwki.Ciekawe połączenie z fasolą;)
OdpowiedzUsuńjak byłam mała to mama często robiła zupę fasolową, która jako jedna z niewielu dań nie przechodziła mi przez gardło. może teraz byłoby inaczej, bo sama fasola w sałatkach bardzo mi smakuje. Jestem ciekawa jak smakowałby taki deser, bo za czekoladą przepadam! ;-)
OdpowiedzUsuńA kto nie? :):):)
Usuń:)
UsuńNie pomyślałabym, ale zaraz zapisze i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam :) ja robiłam ciasto fasolowe i też było super <3
OdpowiedzUsuńCiasto też lubię:)
Usuńcoś nowego :)
OdpowiedzUsuńBosz, bosz.... chcę! :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robię często ciasto fasolowe. Muszę zmierzyć się z Twoim przepisem:)
OdpowiedzUsuńCiasto też kiedyś piekłam, muszę sobie odświeżyć ten przepis:)
UsuńUwielbiam czerwoną fasolę, ale nigdy nie próbowałam jej w wersji na słodko. :D Chyba następnym razem ugotuję jej trochę więcej i wypróbuję Twój przepis. :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń