Płatki drożdżowe
Cześć!
Znacie płatki drożdżowe? Są źródłem wielu witamin, białka i kwasu foliowego. To produkt wegański i bezglutenowy, który nadaje ciekawy smak wielu potrawom. Trafiłam na mnie ponad rok temu i od tej pory zawsze mam je w kuchni.
Są bardzo popularne wśród wegan, mają serowy posmak. Płatki drożdżowe zapewniają pełne spektrum witamin z grupy B, aminokwasów, białek, kwasu foliowego, czy biotyny. Są także doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu i selenu.
Płatki drożdżowe można znaleźć głównie w skalpach ze zdrową żywnością, kosztują około 10-12 zł za 150 gram. Wystarczają mi na długo i lubię mieć je pod ręką. Wegański parmezan dodaję nie tylko do makaronu, polecam spróbować:)
Znacie płatki drożdżowe. Może polecicie jakieś przepisy?
Pozdrawiam!
Znacie płatki drożdżowe? Są źródłem wielu witamin, białka i kwasu foliowego. To produkt wegański i bezglutenowy, który nadaje ciekawy smak wielu potrawom. Trafiłam na mnie ponad rok temu i od tej pory zawsze mam je w kuchni.
Są bardzo popularne wśród wegan, mają serowy posmak. Płatki drożdżowe zapewniają pełne spektrum witamin z grupy B, aminokwasów, białek, kwasu foliowego, czy biotyny. Są także doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu i selenu.
Jak je jeść i do czego dodawać?
- jako wegański parmezan- KLIK, bardzo go lubię:)
- do pesto,
- do zup,
- do sałatek, świetne do dressingu i wszelkiego rodzaju dipów np. do hummusu,
- do grillowanych warzyw,
- do pasztetów warzywnych,
- można zastąpić mini bułkę tartą.
Płatki drożdżowe podnoszą wartość odżywczą potraw i dodają delikatny serowy posmak. Mają niską zawartość sodu i tłuszczu. Pobudzają organizm, dodają energii, a także pomagają złagodzić stres. Dodatkowo pomagają utrzymać naturalną florę jelit i wątroby. Kupując je warto zwrócić uwagą na skład, powinno znaleźć się z nim 100% suszonych drożdży bez zbędnych dodatków. Płatki drożdżowe nie posiadają właściwości fermentujących jak zwykłe drożdże.
Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego chromu płatki drożdżowe warto stosować podczas odchudzania. Dodatkowo są one źródłem wielu substancji odżywczych, których pozbawiamy organizm podczas restrykcyjnych diet.
Znacie płatki drożdżowe. Może polecicie jakieś przepisy?
Pozdrawiam!
Nie znam, ale chyba poznam niedługo bo uwielbiam takie nowinki zdrowotne.
OdpowiedzUsuńSuper sprawa, nie wiedziałam, że coś takiego istnieje! Jak będę w sklepie ze zdrową żywnością, to na pewno wrzucę do koszyka!
OdpowiedzUsuńJa też nie byłam świadoma ich istnienia :)
UsuńWarto je poznać:)
UsuńSą świetne jako przyprawa do wszystkich dań wytrawnych :). Bardzo je lubię :). Chętnie posypuję nimi zapiekanki lub dania z ryżem :).
OdpowiedzUsuńJa też często je dodaję do wytrawnych dań i sałatek:)
UsuńPierwszy raz czytam o płatkach drozdzowych :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam ;) ale chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńCześć
OdpowiedzUsuńNazywam się Klaudia i z chęcią stworze dla Ciebie ślicznego bloga.
Jeśli, więc jesteś zainteresowany czymś takim, proszę napisz do mnie.
O to mój FB https://www.facebook.com/wystrojbloga
Zapewniamy szybką i dobrą prace, okraszoną stałym kontaktem.
Zapraszam serdecznie i przepraszam za SPAM :*
No właśnie kupiłam jakiś czas temu i nie bardzo wiedziałam, do czego używać :).
OdpowiedzUsuńA czy można je gotować/podgrzewać?
Dodaję je na koniec do przyprawienia, ale pewnie podgrzewanie im nie zaszkodzi.
UsuńJa się na nie czaję od jakiegoś czasu, ale jeszcze nie spotkałam stacjonarnie. Gdzie we Wrocławiu kupujesz? :)
OdpowiedzUsuńPolecam sklep Świnki Trzy:)
Usuń