Zdrowe odżywianie

czwartek, 7 maja 2015

Płatki drożdżowe

Cześć!


Znacie płatki drożdżowe? Są źródłem wielu witamin, białka i kwasu foliowego. To produkt wegański i bezglutenowy, który nadaje ciekawy smak wielu potrawom. Trafiłam na mnie ponad rok temu i od tej pory zawsze mam je w kuchni. 
Są bardzo popularne wśród wegan, mają serowy posmak. Płatki drożdżowe zapewniają pełne spektrum witamin z grupy Baminokwasówbiałekkwasu foliowego, czy biotyny. Są także doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu i selenu.







Jak je jeść i do czego dodawać? 

- jako wegański parmezan- KLIK, bardzo go lubię:)

- do pesto,

- do zup,

- do sałatek, świetne do dressingu i wszelkiego rodzaju dipów np. do hummusu,

- do grillowanych warzyw,

- do pasztetów warzywnych,

- można zastąpić mini bułkę tartą.

Płatki drożdżowe podnoszą wartość odżywczą potraw i dodają delikatny serowy posmak. Mają niską zawartość sodu i tłuszczu. Pobudzają organizm, dodają energii, a także pomagają złagodzić stres. Dodatkowo pomagają utrzymać naturalną florę jelit i wątroby. Kupując je warto zwrócić uwagą na skład, powinno znaleźć się z nim 100% suszonych drożdży bez zbędnych dodatków. Płatki drożdżowe nie posiadają właściwości fermentujących jak zwykłe drożdże.

Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego chromu płatki drożdżowe warto stosować podczas odchudzania. Dodatkowo są one źródłem wielu substancji odżywczych, których pozbawiamy organizm podczas restrykcyjnych diet.

Płatki drożdżowe można znaleźć głównie w skalpach ze zdrową żywnością, kosztują około 10-12 zł za 150 gram. Wystarczają mi na długo i lubię mieć je pod ręką. Wegański parmezan dodaję nie tylko do makaronu, polecam spróbować:)

Znacie płatki drożdżowe. Może polecicie jakieś przepisy?


Pozdrawiam!

13 komentarzy:

  1. Nie znam, ale chyba poznam niedługo bo uwielbiam takie nowinki zdrowotne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sprawa, nie wiedziałam, że coś takiego istnieje! Jak będę w sklepie ze zdrową żywnością, to na pewno wrzucę do koszyka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są świetne jako przyprawa do wszystkich dań wytrawnych :). Bardzo je lubię :). Chętnie posypuję nimi zapiekanki lub dania z ryżem :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często je dodaję do wytrawnych dań i sałatek:)

      Usuń
  4. Pierwszy raz czytam o płatkach drozdzowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie słyszałam ;) ale chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć
    Nazywam się Klaudia i z chęcią stworze dla Ciebie ślicznego bloga.
    Jeśli, więc jesteś zainteresowany czymś takim, proszę napisz do mnie.
    O to mój FB https://www.facebook.com/wystrojbloga
    Zapewniamy szybką i dobrą prace, okraszoną stałym kontaktem.
    Zapraszam serdecznie i przepraszam za SPAM :*

    OdpowiedzUsuń
  7. No właśnie kupiłam jakiś czas temu i nie bardzo wiedziałam, do czego używać :).
    A czy można je gotować/podgrzewać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję je na koniec do przyprawienia, ale pewnie podgrzewanie im nie zaszkodzi.

      Usuń
  8. Ja się na nie czaję od jakiegoś czasu, ale jeszcze nie spotkałam stacjonarnie. Gdzie we Wrocławiu kupujesz? :)

    OdpowiedzUsuń