Surowe kakao
Cześć!
Kakao jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Zawiera magnez, siarkę, przeciwutleniacze, inhibitory, fenyloetylaminę i anandamid. Substancje te wspomagają profilaktykę chorób serca, uwalniają od stresu i wprowadzają w pozytywny nastrój. Dodatkowo zawartość teobrominy i niewielkich ilości kofeiny, ma działanie nie tylko pobudzające. Kakao działa również regenerująco zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Warto mieć je w swojej kuchni i wykorzystywać w zdrowych przepisach:) Czekoladowe ciasta i desery też mogą być zdrowe!
Surowe kakao zaliczane jest do Superfoods i jest łatwo przyswajane przez organizm. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady:)
Lubicie surowe kakao i czekoladowe desery?
Pozdrawiam!
Kakao jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Zawiera magnez, siarkę, przeciwutleniacze, inhibitory, fenyloetylaminę i anandamid. Substancje te wspomagają profilaktykę chorób serca, uwalniają od stresu i wprowadzają w pozytywny nastrój. Dodatkowo zawartość teobrominy i niewielkich ilości kofeiny, ma działanie nie tylko pobudzające. Kakao działa również regenerująco zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Warto mieć je w swojej kuchni i wykorzystywać w zdrowych przepisach:) Czekoladowe ciasta i desery też mogą być zdrowe!
Dobre jakościowe ziarna kakaowca są selekcjonowanie pod kątem jakości i poddawane częściowej fermentacji, aby załagodzić ich kwasowość. Następnie poddawane są obróbce w niskich temperaturach- (dlatego jest surowe), w celu zachowania maksymalnej ilość substancji odżywczych i enzymów. Po wyłuskaniu ze strączkowego owoca, ziarna są oczyszczane przy pomocy wody. Całe ziarna są skrobane i wyciskane na zimno na masę, z której odciągany jest olej. W ten sposób powstaje odżywcze kakao w proszku.
Ziarna kakaowa zawierają wiele minerałów- magnezu, żelaza, potasu, cynku i wapnia. Są też bogate w antyoksydanty i poprawiają nastrój. Surowe kakao nie jest tak łatwo dostępne, ale lepiej zapatrzeć się właśnie w takie. Używam go zdecydowanie mniej i niż zwykłego kakao, jest intensywniejsze i dzięki temu bardzo wydajne. Ma wyraźny smak, w przepisach na ciasto czekoladowe można dodać go połowę mniej niż zwykłego kakao.
W sklepach można też znaleźć surowe ziarna kakaowca, całe lub rozdrobnione. Można je dodawać do deserów, ciast czy muesli. Mają jednak charakterystyczny gorzki smak, który nie każdemu może odpowiadać. Sproszkowane kakao najczęściej dodaje go koktajli, surowych pralinek, owsianki, "budyniu" jaglanego i ciast czekoladowych. W planach mam też domową czekoladę z surowym kakao:)Surowe kakao zaliczane jest do Superfoods i jest łatwo przyswajane przez organizm. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady:)
Lubicie surowe kakao i czekoladowe desery?
Pozdrawiam!
Nie jem czekolady juz jakieś trzy miesiące z powodów zdrowotnych, a do tego czasu byłam ogromnym fanem tego przysmaku :) zwykle kakao używam czasem, ale musze koniecznie wypróbować to surowe, bo czuje, ze to będzie mój hit ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCoś dla mnie! Będę go szukac :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kakao, Piję gorzkie praktycznie codziennie, dodaję też do owsianki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię je z owsianką:)
UsuńKakao popijam codziennie od kilku miesięcy, lubię je nawet bardziej niż kawę:) do tej pory zawsze niezmiennie sięgałam po Deco Moreno, uwielbiam jego smak. A to Twoje gdzie kupujesz?
OdpowiedzUsuńKupiłam je w społem, mam niedaleko całkiem dobrze zaopatrzone:) Spróbuję też to które polecasz.
UsuńWidziałam je w wielu sklepach ze zdrową żywnością, ale najtańsze znajdziesz w internecie:)
UsuńSłyszałam również, że łupiny kakaowca (nie wiem, czy dobrze zapamiętałam) wpływają dobrze na laktację :)
OdpowiedzUsuń