Wpadła mi w ręce książka "Superzywność. Jedzenie i medycyna przyszłości" Davida Wolfe. Lubię takie książki, a ta o superfoods szczególnie mnie zaciekawiła. Interesuje nie zdrowotne działanie surowego pożywienia na organizm i to jak za pomocą jedzenia można wpłynąć na organizm. Książka napisana jest prostym i przystępnym językiem, czyta się ją bardzo szybko. Wydanie ma wiele zdjęć, jest bardzo ładne i przejrzyste.
W każdym rozdziale znajdziemy taki sam układ informacji. na początku poznajemy nazwę łacińską, nazwy zwyczajowe, a następnie trochę historii i legend na temat danego produktu. Ta część nie jest specjalnie interesująca, najciekawsze informacje znajdziemy nieco później. Autor pisze o tym dlaczego warto stosować dany superfoods, podaje sposoby zastosowania i dawkowanie. Informacje są bardzo ciekawe, większości nie znalazłam wcześniej w innych książkach czy w internecie.
Na końcu są przepisy, głównie na desery i koktajle. Nic specjalnego dla osób, które znają już surowe przepisy.
W książce znajdziemy informacje i o takich superfoods jak:
- jagody goi,
- kakaowiec,
- maca,
- miód, pierzga, mleczko pszczele, propolis,
- spirulina,
- algi AFA,
- fitoplankton morski,
- aloes,
- siemię konopne,
- orzechy kokosowe,
- acai,
- chlorella,
- jagody camucamu,
- jagody inkaskie,
- bulwa yaconu,
- listowicowce,
- noni.
Wszystkie są bardzo egzotyczne, dowiedziałam się ciekawych rzeczy o nowych nieznanych mi roślinach, co jest dużym plusem. Nie znajdziemy tu nic do naszych rodzimych superfoods jak np. kapusta kiszona, ale taką wiedzę można znaleźć w innych książkach. Wiedziałam czego spodziewać się po książce i mnie nie rozczarowała.
To książka do której na pewno będę chętnie wracać, po jednorazowej lekturze wiele informacji mi umknie, ale będę zaglądać żeby zgłębiać wiedzę na temat konkretnych produktów. Warto mieć ją w domowej biblioteczce. Mimo, że cała książka mnie nie zachwyciła, zdecydowana większość jest konkretna i dobrze napisana. Będę wracać do informacji szczególnie o oleju kokosowym, algach, kakaowcu, konopiach i produktach pszczelich. Książkę możecie znaleźć TUTAJ.
Mieliście okazję czytać tą książkę? Może polecacie inne o superfoods?
Pozdrawiam!