Waniliowy krem z białej fasoli

Cześć!

Takie połączenie chodziło za mną od kilku dni, zastanawiałam się co z tego wyjdzie:) Okazuje się, że fasola nadaje się też do przyrządzania na słodko. Słynne czekoladowe brownie z czerwonej fasoli jest dobrze znane. Tym razem wykorzystałam zapas białej fasoli jaś. 



Składniki:
- szklanka ugotowanej białej fasoli,
- kilka łyżek wody lub mleka roślinnego,
- 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu,
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego- KLIK,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i doprawiamy do smaku. Można dodać więcej słodzika i ekstraktu waniliowego, według gustu:) Dobrze smakuje ze świeżymi truskawkami. 
Krem ma budyniową, gładką konsystencję. Będę robić go częściej, pewnie pokombinuję z kakao i różnymi owocami. 


Może macie inne sposoby na desery z fasoli?

Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. fasoli na słodko jeszcze nie próbowałam. :D może czas to zmienić ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi super :) na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze fasoli na słodko! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie kombinowałam z fasolą na słodko, ale już słyszałam o zastąpieniu mąki fasolą i muszę w końcu tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygujące! Znam jednego miłośnika fasoli i słodyczy, muszę mu sprawić taką niespodziankę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. bomba! :) do ciasta jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślałam, że to budyń... Czy naprawdę to smakuje jak słodki deser? Nie czuć posmaku fasoli ? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry, fasola nie jest bardzo wyczuwalna:)

      Usuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger