Cześć!
Takie połączenie chodziło za mną od kilku dni, zastanawiałam się co z tego wyjdzie:) Okazuje się, że fasola nadaje się też do przyrządzania na słodko. Słynne czekoladowe brownie z czerwonej fasoli jest dobrze znane. Tym razem wykorzystałam zapas białej fasoli jaś.
Składniki:
- szklanka ugotowanej białej fasoli,
- kilka łyżek wody lub mleka roślinnego,
- 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu,
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego- KLIK,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i doprawiamy do smaku. Można dodać więcej słodzika i ekstraktu waniliowego, według gustu:) Dobrze smakuje ze świeżymi truskawkami.
Krem ma budyniową, gładką konsystencję. Będę robić go częściej, pewnie pokombinuję z kakao i różnymi owocami.
Może macie inne sposoby na desery z fasoli?
Smacznego:)
fasoli na słodko jeszcze nie próbowałam. :D może czas to zmienić ;p
OdpowiedzUsuńBrzmi super :) na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze fasoli na słodko! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńNie kombinowałam z fasolą na słodko, ale już słyszałam o zastąpieniu mąki fasolą i muszę w końcu tego spróbować :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące! Znam jednego miłośnika fasoli i słodyczy, muszę mu sprawić taką niespodziankę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbomba! :) do ciasta jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:)
UsuńMyślałam, że to budyń... Czy naprawdę to smakuje jak słodki deser? Nie czuć posmaku fasoli ? ;D
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry, fasola nie jest bardzo wyczuwalna:)
Usuń