Koniec z dietami to bardzo zachęcający tytuł dla wielu osób, które nieustannie się odchudzają. Książka dr Joela Fuhrmana ukazała się na rynku na początku roku tego roku i od razu mnie zainteresowała. Autor opisuje w niej promowane przez siebie założenia dietetyczne. To ciekawy poradnik przybliżający zdrowe odżywianie.
Opis książki:
Jedz. ile chcesz i kiedy chcesz. Koniec z dietami!Coraz większy odsetek mieszkańców naszego globu cierpi z powodu otyłości i związanych z nią chorób. Warta wiele miliardów branża dietetyczna nieustannie podsuwa ci nowe. modne diety i oferuje nieskuteczne na dłuższą metę rozwiązania - a wszystko to kosztem twojego zdrowia. W rezultacie tkwisz uwięziony w błędnym kole uzależnień żywieniowych. toksycznego głodu i objadania się. W książce Koniec z dietami doktor Joel Furman - dyplomowany lekarz rodzinny i autor bestsellerów: Jeść. by żyć zdrowo oraz Trzy kroki do zdrowia - demonstruje. jak wyrwać się z tego błędnego koła raz na zawsze. Udostępnia czytelnikom bezcenne wskazówki żywieniowe i pokazuje. jak dzięki właściwemu odżywianiu odnaleźć drogę do zdrowszego i szczęśliwszego życia. U podłoża rewolucyjnego programu doktora Fuhrmana leży utworzone przez niego równanie zdrowia: Zdrowie = wartość odżywcza produktów podzielona przez liczbę kalorii zawartych w tych produktach. zgodnie z którym pożywienie o wysokiej gęstości odżywczej znacznie lepiej zaspokaja potrzeby ludzkiego organizmu niż produkty wysokokaloryczne. Dieta gęsta odżywczo eliminuje zachcianki żywieniowe i sprawia. że tracisz ochotę na tłuszcz. słodycze oraz węglowodany. Im więcej gęstego odżywczo pożywienia przyjmujesz. tym lepiej funkcjonuje w twoim organizmie mechanizm samouzdrawiania.Koniec z dietami to książka. na którą czekało wiele osób. Skuteczne i zrównoważone podejście do odżywiania. prezentowane przez doktora Furmana. pomoże ci pozbyć się zbędnych kilogramów. cofnąć choroby i odzyskać znakomite zdrowie!
Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej znajdziemy bardzo ciekawe informacje o zdrowiu, metabolizmie, składnikach odżywczych. Są to rzetelne informacje potwierdzone badaniami naukowymi, do których znajdziemy też odnośniki w bibliografii.
Według autora ZDROWIE= wartość odżywcza podzielona przez liczbę kalorii w nich zawartych. Dużą uwagę przywiązuje to gęstości odżywczej, która jest bardzo istotna w komponowaniu posiłków. Dr Fuhrman promuje dietę nutritariańską, która wyróżnia się wysoką wartością odżywczą, przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Jednak główny przekaz opiera się na przejściu na zdrowy tryb odżywiania i eliminacji produktów dostarczających pustych kalorii.
Autor stawia na prosty przekaz i pisze, że aby być zdrowym trzeba jeść zdrowe produkty. Należy też wykluczyć wszystko co negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Proponuje rezygnację z produktów odzwierzęcych, w zamian zaleca rośliny strączkowe czy orzechy. Radzi wprowadzanie zmian stopniowo. Dzięki temu można osiągnąć dobre rezultaty i uniknąć wielu chorób przewlekłych na jakie skazuje często nieodpowiednia dieta. Utrata wagi i lepsze zdrowie to efekt świadomego i zdrowego odżywiania.
Autor nie każe radykalnie rezygnować z mięsa, nie jest to książka dla wegetarian czy wegan, myślę że każdy kto chce zachować zdrowie powinien ją przeczytać. Książka promuje bardzo rozsądne zasady i nie zniechęca radykalnymi teoriami.
Druga część książki jest bardziej praktyczna i może ułatwić przejście na zdrowy tryb życia. Są tu zasady których powinniśmy się trzymać, ale też przepisy, niektóre bardzo ciekawe i w zdecydowanej większości wegańskie. Autor zaleca eliminację mięsa i produktów odzwierzęcych i wylicza negatywne skutki jego spożywania.
Komu przyda się ta książka?
Każdemu kto chce poszerzyć swoją wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania. Jest tu dokładnie opisany, wpływ na zdrowie wielu najczęściej spożywanych produktów jak np. nabiału, cukru, białej mąki, tłuszczów. Osoby chcące zdrowo się odchudzić znajdą tu plan żywieniowy, który to umożliwi. To dobry i rzetelny poradnik, który dostarczy wielu potwierdzonych informacji. Polecam wszystkim zainteresowanym tematem:)
Na temat żywienia przeczytałam już wiele książek, ale ciągle mi mało. Znacie tą książkę, co o niej myślicie? Może polecicie coś ciekawego w tej tematyce?
Pozdrawiam!
Niestety tak często proponowane jako zdrowe - rośliny strączkowe u mnie wywołują bóle brzucha i gdybym miała nimi zastąpić mięso, to chyba bym wykończyła swój układ pokarmowy. Dietę najlepiej jest dopasować do siebie.
OdpowiedzUsuńW przypadku roślin strączkowych problem leży często w sposobie przygotowania. Dodanie sody oczyszczonej do moczenia strączków obniża aktywność substancji antyodżywczych.
UsuńStrączki należy solić pod koniec gotowania i spożywać je całkowicie ugotowane.
U mnie sprawdza się gotowanie strączków z dodatkiem liścia laurowego czy majeranku. Tutaj:
http://puszka.pl/txt/straczkowe.jsp znajdziesz dokładne wytyczne jak długo moczyć i gotować poszczególne rośliny strączkowe:)
Nie jem ich za często, większość białka czerpię z zieleniny i warzyw:) Ale od czasu do czasu są wskazane, nawet dla osób jedzących mięso. Pozdrawiam!
Zawsze moczyłam strączkowe i dodaje różne przyprawy, mimo tego nie są dla mnie zbyt strawne. Ideałem byłyby dla mnie warzywa z własnego ogródka przez cały rok.
UsuńLubię czytać takie książki, zawsze znajdę tam jakieś informacje dla siebie.
OdpowiedzUsuńOsobiście mogę polecić "Dietę elastyczną" Beckermana. Fantastyczna książka, która również w zdrowy sposób podchodzi do odżywiania. Proponowane zmiany sugeruje wprowadzać stopniowo. Wiele rzeczy tam opisanych nawiązuje do Stanów, jednak większość wskazówek można z powodzeniem zastosować u nas ;)
Dzięki, sprawdzę tą książkę:)
UsuńCiekawa ta książka, rozsądne podejście jest niestety rzadko obecnie spotykane...
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy byłam na diecie - to chyba nie dla mnie:D
OdpowiedzUsuń