Cześć!
Dziś pomysł na pyszny jesienny deser z sezonowych warzyw i owoców:) Gruszki lubimy i jemy w dużych ilościach zwłaszcza teraz kiedy są najsłodsze. Korzeń pietruszki to też obowiązkowy zakup przy każdej wizycie na targu. Budyń z tych składników robi się bardzo krótko, a smak pozostaje w pamięci. Koniecznie trzeba spróbować:)
Składniki:
gruszka,
2 korzenie pietruszki,
1/3 szklanki mleczka kokosowego,
łyżeczka ksylitolu,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
suszona żurawina lub coś innego do dekoracji.
Jak przygotować budyń?
Pietruszkę obrać i pokroić, gruszkę pokroić i ugotować razem w mleczku kokosowym. Dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Kiedy pietruszka będzie miękka zmiksować na purée. Zazwyczaj podaję go z suszoną żurawiną, ale można spróbować też z innymi owocami. Jest pyszny:) A jakie desery Wy robicie najczęściej?
Smacznego!
Pozdrawiam,
Daria
Jestem zaskoczona :) W życiu o czymś takim nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńAle że jestem ciekawska to wypróbuję :)
Bardzo ciekawa propozycja. Ciekawe co by powiedział na taki deser mój mąż, uwielbiający słodycze i wszelakie słodkości:)
OdpowiedzUsuńSpróbuje :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie przepadam za pietruszką, bo brzmi to bardzo ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńwow, jak na to wpadłaś? jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu na wielu blogach krążył przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki. Krem był pyszny, a mi ten smak bardzo pasował na jakiś deser. Próbowałam w różnym mlekiem roślinnym, ale kokos okazał się najlepszy:)
UsuńNo właśnie od dawna planuję spróbować zupę z gruszki i pietruszki, Ty dodajesz do mojej listy budyń. Niech no tylko wprowadzę sie w moja własną kuchnię :P
OdpowiedzUsuńChyba nigdy bym na to nie wpadła, z chęcią spróbuję tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe! Zrobiłam bez cukru i ekstraktu, zamiast kokosowego mleka użyłam migdałowego. Wyszło przepyszne! Nie raz skorzystam z tego przepisu. ^^
OdpowiedzUsuńSuper połączenie. Dlaczego by nie?
OdpowiedzUsuńWarto spróbować:)
Usuń