Zdrowe odżywianie

sobota, 10 października 2015

Budyń z gruszki i pietruszki

Cześć!

Dziś pomysł na pyszny jesienny deser z sezonowych warzyw i owoców:) Gruszki lubimy i jemy w dużych ilościach zwłaszcza teraz kiedy są najsłodsze. Korzeń pietruszki to też obowiązkowy zakup przy każdej wizycie na targu. Budyń z tych składników robi się bardzo krótko, a smak pozostaje w pamięci. Koniecznie trzeba spróbować:)



Składniki:
gruszka,
2 korzenie pietruszki,
1/3 szklanki mleczka kokosowego,
łyżeczka ksylitolu,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
suszona żurawina lub coś innego do dekoracji.

Jak przygotować budyń?
Pietruszkę obrać i pokroić, gruszkę pokroić i ugotować razem w mleczku kokosowym. Dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Kiedy pietruszka będzie miękka zmiksować na purée. Zazwyczaj podaję go z suszoną żurawiną, ale można spróbować też z innymi owocami. Jest pyszny:) A jakie desery Wy robicie najczęściej? 

Smacznego!

Pozdrawiam,
Daria

11 komentarzy:

  1. Jestem zaskoczona :) W życiu o czymś takim nie słyszałam :)
    Ale że jestem ciekawska to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja. Ciekawe co by powiedział na taki deser mój mąż, uwielbiający słodycze i wszelakie słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie przepadam za pietruszką, bo brzmi to bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, jak na to wpadłaś? jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiś czas temu na wielu blogach krążył przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki. Krem był pyszny, a mi ten smak bardzo pasował na jakiś deser. Próbowałam w różnym mlekiem roślinnym, ale kokos okazał się najlepszy:)

      Usuń
  5. No właśnie od dawna planuję spróbować zupę z gruszki i pietruszki, Ty dodajesz do mojej listy budyń. Niech no tylko wprowadzę sie w moja własną kuchnię :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nigdy bym na to nie wpadła, z chęcią spróbuję tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe! Zrobiłam bez cukru i ekstraktu, zamiast kokosowego mleka użyłam migdałowego. Wyszło przepyszne! Nie raz skorzystam z tego przepisu. ^^

    OdpowiedzUsuń