Acai powder
Cześć!
Dziś temat superfoods, które mogą być dobrym uzupełnieniem diety zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Mający piękny fioletowy kolor proszek acai chętnie dodaję do szejków, musów owocowych, lodów bananowych, budyniu z kaszy jaglanej. Niewielka ilość dodaje wiele wartości odżywczych.
Znacie jagody acai? Macie swoje ulubione superfoods?
Pozdrawiam,
Daria
Dziś temat superfoods, które mogą być dobrym uzupełnieniem diety zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Mający piękny fioletowy kolor proszek acai chętnie dodaję do szejków, musów owocowych, lodów bananowych, budyniu z kaszy jaglanej. Niewielka ilość dodaje wiele wartości odżywczych.
Jagody Acai pochodzą z lasów Amazonii i wyróżniają się bardzo wysokim stężeniem antyoksydantów. Są również źródłem witaminy E, która hamuje procesy starzenia, a także witamin A, B1, B2,B3, C. Jagody Acai zawierają flawonoidy działające korzystnie na pracę serca. Są bogate w wapń.
Acai działają odtruwająco i oczyszczająco na organizm. Nie bez powodu jagody acai stały się tak popularne. Są promowane jako owoce młodości, środek na odchudzanie, poprawę witalności.
Do Europy jagody acai docierają w postaci soku, suszonych owoców, albo sproszkowanych owoców. Każda z tych form jest dobrze przyswajana i ma korzystny wpływ na organizm.
Acai chronią nasze komórki spowalniając proces utleniania i starzenia się organizmu. Naturalizują wolne rodniki i pomagają uniknąć wielu chorób, między innymi zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia.
Jak w przypadku wszystkich superfoods wartko korzystać z ich cennych właściwości. Nie jest to jednak konieczność, zdrowe odżywianie powinno być przede wszystkim oparte na rodzimych, regionalnych produktach. Mimo to jako dodatek warto czasem sięgać po acai, goi, algi, mace...wybór jest ogromny. Każdy ma inne właściwości, dostarcza różny zestaw minerałów. W okresie ubogim w sezonowe owoce się nimi wspieram.
Acai daje szczególnie piękny kolor. Na zdjęciu jest moje wczorajsze śniadanie. Budyń z kaszy jaglanej z acai. Kaszę po ugotowaniu zblendowałam z niewielką ilością mleka roślinnego (może być woda), dodałam 4 daktyle i łyżeszczkę proszku acai. Podałam z kaki, płatkami kokosowymi i z łuskanymi ziarnami konopii. Pycha!
Znacie jagody acai? Macie swoje ulubione superfoods?
Pozdrawiam,
Daria
Wygląda przepysznie. :3 aż sama na swoim blogu muszę w końcu napisać o Acai.
OdpowiedzUsuńA ile mniej więcej ten puder kosztuje i jak się ma sprawa z jego "oryginalnością"? Chodzi mi o to czy jest jakaś większa filozofia przy kupowaniu czy pierwszy lepszy będzie ok. Kolor jest obłędny, a w zimie na pewno przyda się dodatkowa 'suplementacja'
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się do pytania.
UsuńJa zdecydowanie stawiam na zdrowe żywienie, wiele popularnych superskładników nie zdziałały u mnie cudów, niektóre wręcz źle działały wracam jedynie do soku z noni:) I czaję się na mace, bo miałam trochę obaw(ze względu jaki wpływ ma na gospodarkę hormonalną) ale teraz mogę w końcu spróbować:)
Nie pamiętam już gdzie kupiłam, ale na pewno nie był to organiczny produkt. Najczęściej zamawiam na stronie drpelc.pl Ma bardzo dobrą jakościowo żywność, do tego ceny są bardzo konkurencyjne do innych sklepów ze zdrową żywnością.
UsuńMacę polecam, na mnie dobrze działa też moringa, jeszcze o tym napiszę:)
Super kolor i jestem bardzo ciekawa tego produktu;))
OdpowiedzUsuńBędę musiała zaopatrzyć się w acai :)
OdpowiedzUsuńZ Acai próbowałam tylko sok jak na razie... Z proszkiem spotykam się po raz pierwszy!
OdpowiedzUsuńNigdy o tych jagodach nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńTwoje śniadanie jest mistrzowskie <3
OdpowiedzUsuńChyba poszukam tego gdzieś. Bomba witaminowa jesienią się przyda. A kolor ma genialny. :D
OdpowiedzUsuńProszek z jagód? To nowość lepsza od soku? Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy lepsza, ale warto spróbować:)
UsuńBoski kolor! :-D aż chce się wypróbować :p
OdpowiedzUsuńKolor jest rewelacyjny:)
UsuńZiarna konopii... i wszystko jasne ;)
OdpowiedzUsuńPosiłek bardzo bogaty w rzeczy, z którymi nie na co dzień mamy styczność - miłe urozmaicenie diety. A są tacy, którzy twierdzą, że zdrowe jedzenie smakuje gorzej...