Zdrowe odżywianie

czwartek, 14 stycznia 2016

Kakao czy karob- co wybrać?

Cześć!

Kakao i karob mają podobne zastosowanie oraz wiele składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego menu. Czym się różnią i co wybrać? 

KAKAO to ciemny proszek, który po przyrządzeniu daje aromatyczny napój. Ma gorzkawy smak, który wynika z zawartości flawonoidów, które są cennymi przeciwutleniaczami. Wspomagają one pracę mózgu, chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób i dobrze wpływają na wygląd skóry. 
Zawiera także tryptofan, z którego powstaje serotonina. Dzięki temu wpływa bezpośrednio na poprawę nastroju i działa kojąco. Tryptofan ułatwia też zasypianie. 
Kakao dodaje energii i poprawia samopoczucie i jest zdrowe. Zawiera wiele cennych składników- żelazo, fosfor, chrom, magnez, a także witaminy A, B, C i E

Ciemny proszek ma też wady.  Działa stymulująco, zawiera kofeinę i teobrominę. Wpływaj one na układ krążenia, a także drogi oddechowe. Szczególnie teobromina, której w kakao jest o wiele więcej niż kofeiny, rozszerza naczynia krwionośne, działa na układ nerwowy, a w większych dawkach może osłabiać koncentrację. Może także wywoływać uczucie głodu czy bólu żołądka, ponieważ zwiększa aktywność kwasu żołądkowego. Nie jest jednak groźne kiedy spożywa się je w niewielkich ilościach. 
Kakao może być także alergenem, osoby uczulone zdecydowanie powinny go unikać. 

Zwiera sporą ilość kwasów tłuszczowych, dlatego jest kaloryczne, w 100 g około 400 kalorii.




KAROB jest trochę jaśniejszy od kakao. Różni się także smakiem, karob jest słodkawy i mniej intensywny. Jest też nazywany mączką chleba świętojańskiego.  Przy jego uprawie nie stosuje się środków chemicznych, co często jest konieczne przy uprawie kakao, które w klimacie wilgotnym jest podatne na infekcje roślinne. 
Nie zawiera stymulantów jak kofeina, dlatego jest bezpieczny dla dzieci i nie uzależnia. 
Zawiera cenne składniki odżywcze- żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, sód, bar, nikiel, miedź, a także witaminy- A, B, D, E

Karob zawiera więcej naturalnych cukrów niż kakao, jednak zdecydowanie mniej tłuszczu. Zmniejsza to jego kaloryczność- w 100 g ma około 220 kalorii, czyli prawie połowę mniej niż kakao. Zawiera także 2 razy więcej błonnika. 
Jest zalecany cukrzykom, pomaga regulować poziom glukozy we krwi, a także obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera sporo przeciwutleniaczy eliminujących wolne rodniki. 
Karob wspomaga naturalną odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Ma także właściwości wykrztuśne dzięki czemu jest zalecany w infekcjach dróg oddechowych, stosuje się go w syropach przeciwkaszlowych. 
Produkuje się z niego czekoladki, cukierki, dodaje do ciast czy napojów. Warto go spróbować. 

Zarówno kakao jak i karob są dobrymi składnikami zróżnicowanej diety. Można używać ich na wiele sposobów. Osobiście bardziej lubię smak kakao, karob mogę dodawać do wypieków, ale do picia wybieram kakao. Karob jest dobrą alternatywa dla alergików i osób, które liczą kalorie. 
Oba produkty są łatwo dostępne i nie drogie. Mam w domu oba i używam ich zamiennie. Co wybieracie?

Pozdrawiam,
Daria


10 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam karobu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak karob ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karob! jest delikatniejszy w smaku jak dla mnie, dodaję go do owsianki, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja słyszałam, że kakao polepsza koncentrację. ;p Muszę sprawdzić ten karob, bo już tyle się o nim naczytałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak na razie używam kakao, ale kusi mnie wypróbowanie karobu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi karob bardzo nie smakował, więc moje opakowanie oddałam i kupiłam kakao :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie karob sprawdza się o owsianki czy ciasteczek:)

      Usuń
  7. ... and cocoa for all

    OdpowiedzUsuń