Zdrowe odżywianie

niedziela, 3 lipca 2016

Pizza na spodzie quinoa

Cześć!

Pizzę lubi chyba każdy. To klasyk, który od czasu do czasu trzeba zjeść:) Dziś mam dla Was przepis na zdrowszą wersję, którą ostatnio się zajadamy.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu i daje dużą dowolność. Spód zrobiony z quinoa i kilku dodatków sprawia, że jemy zdrowe węglowodany, bez zbędnej mąki pszennej z której najczęściej zrobione jest ciasto. Zdrową pizzę robi się bardzo szybko, trzeba tylko zaplanować ją dzień wcześniej, żeby namoczyć ziarna quinoa. Zalanie jej wrzątkiem może załatwić sprawę, jeśli zdecydujemy się na nią tego samego dnia, musi wtedy zostać pod przykryciem 2-3 godziny. Lepiej jednak namoczyć ją dzień wcześniej, wtedy łatwiej jest ją zblendować.



Próbowałam zrobić ją wiele razy według innych przepisów, ale spód często się rozlatywał i nie był najlepszy. Wreszcie udało się zrobić spód idealny i od tego czasu robię ją często. 
Smak różni się od tradycyjnego ciasta, ale dla mnie jest bardzo dobry. Jeśli lubicie ziarna quinoa polecam spróbować. Tym razem używałam czerwonej komosy z Carrefour Polska, ale może być też biała. 



Przepis:
1/2 szklanki quinoa
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
szczypta soli
przyprawy do smaku- bazylia, tymianek, oregano (można dodać inne ulubione zioła)

Ziarna quinoa moczymy przez 5-8 godzin, ja zostawiam je zawsze na noc. Następnie należy dokładnie odcisnąć z nich wodę na sitku i zblendować z pozostałymi składnikami. Miksujemy przez 2-3 minuty, do otrzymania jednolitego ciasta, które następnie przelewamy do formy do pieczenia, ja używam tortownicy. Warto wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby ciasto łatwo odchodziło. Wkładamy ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na około 15-20 minut, następnie wyjmujemy, przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5-10 minut.


Po wyjęciu układamy na niej ulubione składniki i zapiekamy przez około 5 minut, albo jemy z surowymi dodatkami. To przepis na niewielką pizzę, w sam raz dla jednej osoby.

Dodatki są dowolne, ja posmarowałam pizzę ketchupem, o którym już wspominałam, położyłam pieczarki, pomidory i oliwki. Do tego dużo rukoli. Jest pyszna, polecam spróbować:)




Często robicie domową pizzę? 

Pozdrawiam,
Daria

17 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) uwielbiam rukolę na pizzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja z kolei uwielbiam sałaty przeróżne, a rukoli nienawidzę :)

      Usuń
  3. robię czasem bardzo podobną z przepisu deliciuoslly elli, bardzo ją lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest dla mnie lepsza, bo spód bardziej przypomina pizzę:) To może być kwestia piekarnika.

      Usuń
  4. Robię pizzę czasami w domu ale na cienkim pełnoziarnistym spodzie. Tylko tak wchodzi w grę. Inaczej jadłabym ją chyba sama bo reszta domowników nie lubi moich eksperymentów w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobny spód do pizzy, tylko z olejem koko, uwielbiam jej smak <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś podobną na spodzie z kaszy gryczanej i quinoi;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda jak apetyczna , zdrowa kanapka

    OdpowiedzUsuń
  8. Też przeszłam na takie zdrowe jedzenie i brnę w to coraz dalej, bo efekty są fantastyczne.

    Muszę zrobić taką pizzę. Takiej jeszcze nie piekłam. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis rewelacja! Upiekłam podwójną porcję, z jednej zrobiłam pizzę, drugą potraktowałam jak chleb, koniec z pieczywem niewiadomego pochodzenia. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń