Mleko makowe- idealne na zimę
Cześć!
Mleko makowe to ostatnio mój ulubiony mleczny napój:) Nadaje się do owsianki, koktajli i wielu innych roślinnych przepisów. Robi się je bardzo łatwo. Dodatek ekstraktu migdałowego, który zimą używam prawie codziennie, sprawia, że jest idealny na świąteczne dni.
Składniki:
1/3 szklanki maku
2 szklanki wody
łyżeczka ekstraktu migdałowego
łyżka syropu daktylowego/ klonowego/ kilka namoczonych daktyli
Mak moczę na noc w wodzie. Rano przelewam do blendera kielichowego i blenduję przez kilka minut. Woda zaczyna robić się biała i konsystencją będzie przypominać mleko.
Mleko będzie zawierało sporo łusek maku, koniecznie trzeba je przecedzić. Można zrobić to przez sitko, albo przez gazę.
Kiedy mleko jest klarowne dodaję ekstrakt migdałowy i dosładzam do smaku. Możecie użyć dowolnego słodzika.
Świetnie smakuje z owsianką i koktajlami z dodatkiem bananów. To jedno z najtańszych mlek roślinnych jakie można zrobić w domu. Przechowuję je w lodówce najwyżej jeden dzień. Robię je częściej, w małych porcjach.
Mak ma też wiele korzyści zdrowotnych, dostarcza kwasów omega-6, głównie kwasu linolowego. Znajdziemy w nim witaminy A, C, D i E. Jest cennym źródłem wapnia, a także żelaza, magnezu, manganu, cynku i fosforu.
Jeśli lubicie makowce, na pewno będzie Wam smakować:) Jakie mleka roślinne lubicie najbardziej?
Pozdrawiam,
Daria
Mleko makowe to ostatnio mój ulubiony mleczny napój:) Nadaje się do owsianki, koktajli i wielu innych roślinnych przepisów. Robi się je bardzo łatwo. Dodatek ekstraktu migdałowego, który zimą używam prawie codziennie, sprawia, że jest idealny na świąteczne dni.
Składniki:
1/3 szklanki maku
2 szklanki wody
łyżeczka ekstraktu migdałowego
łyżka syropu daktylowego/ klonowego/ kilka namoczonych daktyli
Mak moczę na noc w wodzie. Rano przelewam do blendera kielichowego i blenduję przez kilka minut. Woda zaczyna robić się biała i konsystencją będzie przypominać mleko.
Mleko będzie zawierało sporo łusek maku, koniecznie trzeba je przecedzić. Można zrobić to przez sitko, albo przez gazę.
Kiedy mleko jest klarowne dodaję ekstrakt migdałowy i dosładzam do smaku. Możecie użyć dowolnego słodzika.
Świetnie smakuje z owsianką i koktajlami z dodatkiem bananów. To jedno z najtańszych mlek roślinnych jakie można zrobić w domu. Przechowuję je w lodówce najwyżej jeden dzień. Robię je częściej, w małych porcjach.
Mak ma też wiele korzyści zdrowotnych, dostarcza kwasów omega-6, głównie kwasu linolowego. Znajdziemy w nim witaminy A, C, D i E. Jest cennym źródłem wapnia, a także żelaza, magnezu, manganu, cynku i fosforu.
Jeśli lubicie makowce, na pewno będzie Wam smakować:) Jakie mleka roślinne lubicie najbardziej?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz