Zdrowe odżywianie

czwartek, 15 grudnia 2016

Wegańskie pierniczki bezglutenowe

Cześć!

Aromat przypraw korzennych to nieodłączny element świąt. Bardzo lubię pierniczki, cynamon, kardamon, goździki i inne aromatyczne przyprawy. W tym roku eksperymentowałam z przepisami na bezglutenowe pierniczki, bo jest na nie duże zapotrzebowanie:) 
Dobrą wiadomością jest to, że wyszły o wiele bardziej miękkie niż tradycyjne i nie potrzebują wiele czasu, żeby zmięknąć:) Są pyszne! Mam pierniczki i jestem gotowa na święta:)




Składniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
8 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego/ daktylowego (dla mnie są wystarczająco słodkie, ale można dodać trochę więcej słodzika)
1 łyżeczka kakao/ karobu (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 dojrzały banan
2-3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuść olej kokosowy i dodaj syrop klonowy. Kiedy przestygną zmiksuj je z bananem (który zastąpi jajko).
Wymieszaj dokładnie mąki, przyprawy, kakao, sodę i dodaj letnią masę z bananem. Wyrabiaj ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Jeśli będzie zbyt twarde, możesz dodać odrobinę wody (3-5 łyżek).
Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj pierniczki w ulubionych kształtach. 
Pierniczki piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Najlepiej cały czas być czujnym i zaglądać do piekarnika. Cienkie pierniczki mogą się łatwo przypalić.








Wyszły pysznie:) Macie już pierniczki?

Pozdrawiam,
Daria 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz