Moje ulubione książki kucharskie
Cześć!
Książki kucharskie są nie tylko użytkowym, ale i pięknym przedmiotem. Ich wielbicielką stałam się kiedy zaczęłam interesować się kuchnią roślinną. Wyszukiwałam perełek, bo nie było wtedy dużego wyboru. Teraz wybór jest za duży..co miesiąc pojawia się kilka książek związanych z kuchnią roślinną i zawsze jest coś godnego uwagi. Robię dużą selekcję, ale i tak ciągle przybywają nowe pozycje. Część z nich przekazuję dalej, ale niektóre zawsze chcę mieć pod ręką. Dziś napiszę właśnie o tych książkach. Wybrałam 6 z których korzystam najczęściej.
My New Roots
Na blog o tym samym tytule zaglądam regularnie i bardzo chciałam mieć przepisy Sary zebrane w formie książki. Wszystko jest przedstawione pięknie i apetycznie. Znajdziecie w niej 100 przepisów na dania wegetariańskie, jednak w zdecydowanej większości wegańskie. Więcej o niej pisałam tutaj.
To dobra pozycja dla kogoś kto interesuje się kuchnią roślinną i chce zacząć gotować. Często robię proste desery, albo pasty do chleba z tej książki. To jedna z moich ulubionych pozycji.
Wegan Nerd
Bardzo lubię estetykę i przepisy z bloga Alicji. Książka ukazała się niedawno, ale skradła moje serce. Jest bardzo różnorodna, niektóre danie można przygotować z tego co mamy pod ręką, inne wymagają bardziej wyszukanych składników. Zupa kurkowa, pieczone pierożki z ciasta francuskiego, owoce pod kruszonką...te przepisy mam zaznaczone i będę wracać do nich często. Ciągle mam sporo smaków do odkrycia.
Na uwagę zasługuje też strona graficzna, zdjęcia i ilustracje autorki. Mam ją najkrócej, ale mogę polecić z czystym sercem. Słyszałam wiele dobrego o warsztatach kulinarnych z Vegan Nerd, liczę że uda mi się na nie wybrać.
Ziarno
Dominika Wójciak była moją faworytką w Master Chef, jej kreatywność była imponująca. „Ziarno. 100 sposobów na nasiona” to książka z oryginalnymi i zdrowymi przepisami z wykorzystaniem ziaren, nasion, kasz, zbóż i ryżu. Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną, marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah, sałatka z ryżem, koprem i pistacjami, jaglane naleśniki z kremem kasztanowym..to tylko niektóre z ciekawych propozycji. Opisy są kuszące, a przepisy dość proste po przyrządzenia.
Jestem oczarowana tą książka i zawsze znajduję w niej jakiś ciekawy pomysł na wykorzystanie prostych składników. To książka wypełniona praktyczną wiedzą, dobrze napisana, z pięknymi zdjęciami kolorowych i apetycznych dań.
La Veganista
Autorka promuje w książce zielone warzywa, owoce, orzechy, produkty fermentowane i przyprawy. Czyli wszystko co dla nas najzdrowsze. Stawia na mało przetworzone pożywienie. Zgadzam się, że to powinna być podstawa naszej diety. Dzięki prostemu jedzeniu czuję się najlepiej.Znajdziecie w niej dużo inspiracji na dania ze składników z pobliskiego warzywniaka.
Delliciously Ella
To dobra książka dla osób, które uważają że nie potrafią gotować. Sięgam po nią kiedy szukam przepisów zajmujących nie więcej niż 30 minut. Po tym czasie smaczny obiad jest gotowy do jedzenia.
To jedna z najbardziej znanych wegańskich blogerek kulinarnych. W książce prezentowane są inne przepisy niż na blogu. Znajdziecie tu około 100 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery. Dobrą rekomendacją jest fakt, że wypróbowałam już prawie wszystkie przepisy i sporą część mam ochotę powtórzyć:)
Jadłonomia
Marty Dymek nie trzeba nikomu przedstawiać. To propagatorka wegańskiej kuchni i mistrzyni świetnych połączeń smakowych. To u niej na blogu odkryłam jak proste jest robienie roślinnego pasztetu, czy smalcu. Wydawnictwo Dwie Siostry zawsze dba o stronę estetyczną i samo przeglądanie książki jest przyjemnością.
Jestem zauroczona tą książką, wiem że trafia nie tylko do osób na diecie roślinnej, co jest jej wielkim plusem.
Na dziś to tyle, stos innych książek do polecenia ciągle rośnie, niebawem je pokaże:)
Znacie te książki? Może macie inne ulubione pozycje kulinarne?
Pozdrawiam,
Daria
Książki kucharskie są nie tylko użytkowym, ale i pięknym przedmiotem. Ich wielbicielką stałam się kiedy zaczęłam interesować się kuchnią roślinną. Wyszukiwałam perełek, bo nie było wtedy dużego wyboru. Teraz wybór jest za duży..co miesiąc pojawia się kilka książek związanych z kuchnią roślinną i zawsze jest coś godnego uwagi. Robię dużą selekcję, ale i tak ciągle przybywają nowe pozycje. Część z nich przekazuję dalej, ale niektóre zawsze chcę mieć pod ręką. Dziś napiszę właśnie o tych książkach. Wybrałam 6 z których korzystam najczęściej.
My New Roots
Na blog o tym samym tytule zaglądam regularnie i bardzo chciałam mieć przepisy Sary zebrane w formie książki. Wszystko jest przedstawione pięknie i apetycznie. Znajdziecie w niej 100 przepisów na dania wegetariańskie, jednak w zdecydowanej większości wegańskie. Więcej o niej pisałam tutaj.
To dobra pozycja dla kogoś kto interesuje się kuchnią roślinną i chce zacząć gotować. Często robię proste desery, albo pasty do chleba z tej książki. To jedna z moich ulubionych pozycji.
Wegan Nerd
Bardzo lubię estetykę i przepisy z bloga Alicji. Książka ukazała się niedawno, ale skradła moje serce. Jest bardzo różnorodna, niektóre danie można przygotować z tego co mamy pod ręką, inne wymagają bardziej wyszukanych składników. Zupa kurkowa, pieczone pierożki z ciasta francuskiego, owoce pod kruszonką...te przepisy mam zaznaczone i będę wracać do nich często. Ciągle mam sporo smaków do odkrycia.
Na uwagę zasługuje też strona graficzna, zdjęcia i ilustracje autorki. Mam ją najkrócej, ale mogę polecić z czystym sercem. Słyszałam wiele dobrego o warsztatach kulinarnych z Vegan Nerd, liczę że uda mi się na nie wybrać.
Ziarno
Dominika Wójciak była moją faworytką w Master Chef, jej kreatywność była imponująca. „Ziarno. 100 sposobów na nasiona” to książka z oryginalnymi i zdrowymi przepisami z wykorzystaniem ziaren, nasion, kasz, zbóż i ryżu. Jaglany kuskus z pesto, koprem włoskim i pieczoną, marokańskie marchewki z różaną harissą i dukkah, sałatka z ryżem, koprem i pistacjami, jaglane naleśniki z kremem kasztanowym..to tylko niektóre z ciekawych propozycji. Opisy są kuszące, a przepisy dość proste po przyrządzenia.
Jestem oczarowana tą książka i zawsze znajduję w niej jakiś ciekawy pomysł na wykorzystanie prostych składników. To książka wypełniona praktyczną wiedzą, dobrze napisana, z pięknymi zdjęciami kolorowych i apetycznych dań.
La Veganista
Autorka promuje w książce zielone warzywa, owoce, orzechy, produkty fermentowane i przyprawy. Czyli wszystko co dla nas najzdrowsze. Stawia na mało przetworzone pożywienie. Zgadzam się, że to powinna być podstawa naszej diety. Dzięki prostemu jedzeniu czuję się najlepiej.Znajdziecie w niej dużo inspiracji na dania ze składników z pobliskiego warzywniaka.
Delliciously Ella
To dobra książka dla osób, które uważają że nie potrafią gotować. Sięgam po nią kiedy szukam przepisów zajmujących nie więcej niż 30 minut. Po tym czasie smaczny obiad jest gotowy do jedzenia.
To jedna z najbardziej znanych wegańskich blogerek kulinarnych. W książce prezentowane są inne przepisy niż na blogu. Znajdziecie tu około 100 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, przekąski i desery. Dobrą rekomendacją jest fakt, że wypróbowałam już prawie wszystkie przepisy i sporą część mam ochotę powtórzyć:)
Jadłonomia
Marty Dymek nie trzeba nikomu przedstawiać. To propagatorka wegańskiej kuchni i mistrzyni świetnych połączeń smakowych. To u niej na blogu odkryłam jak proste jest robienie roślinnego pasztetu, czy smalcu. Wydawnictwo Dwie Siostry zawsze dba o stronę estetyczną i samo przeglądanie książki jest przyjemnością.
Jestem zauroczona tą książką, wiem że trafia nie tylko do osób na diecie roślinnej, co jest jej wielkim plusem.
Na dziś to tyle, stos innych książek do polecenia ciągle rośnie, niebawem je pokaże:)
Znacie te książki? Może macie inne ulubione pozycje kulinarne?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz