Zdrowe odżywianie

wtorek, 21 lutego 2017

Domowa wegańska pizza

Cześć!

Pizza to proste danie, które smakuje każdemu. Można położyć na niej wszystko, jeśli wybierzemy dobre składniki może to być całkiem zdrowy fast food. U mnie zawsze jest sporo warzyw. W weekend brat zrobił mi pyszną wegańską pizzę, pokazałam zdjęcie na instgramie i miałam sporo pytań o przepis.  Mam nadzieję, że skorzystacie. Warto ją zrobić:)




Przepis pochodzi ze strony puszka.pl


SKŁADNIKI:

ciasto:
1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 kubka ciepłej wody
ok. 3 szklanki  (0,5 kg) mąki – czasem mniej, czasem więcej
1/2 kubka oleju

sos:
gęsty przecier pomidorowy (słoiczek 190 g)- my mieliśmy domowy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich (roztarte w palcach)
sos sojowy do smaku (ew. sól)
1/2 łyżeczki pieprzu
olej lub oliwa (kilka łyżek)

dodatki wedle uznania, np:
- pieczarki
- cebula
- oliwki
- kapary
- papryka
- tofu
- czosnek

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, bo inaczej drożdże nie wyrosną. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min. żeby drożdże wystartowały.

W międzyczasie robimy sos pomidorowy. Przecier, bardzo drobno posiekaną cebulę, zgnieciony czosnek i przyprawy mieszamy w miseczce, rozcieńczamy olejem tak, aby uzyskać dobrą konsystencję. Sos ma być gęsty, nie można dodawać wody, bo ciasto namoknie. Dlatego sam przecier również nie powinien być wodnisty. Odstawiamy i wracamy do ciasta.

Do miski z zaczynem wsypujemy szklankę mąki, wlewamy olej i mieszamy łyżką na jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy resztę mąki, aż powstanie ciasto dobre do wyrabiania. Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Dłonie smarujemy lekko olejem, żeby ciasto się nie przyklejało i wyrabiamy przez 2 minutki. Następnie ciasto wrzucamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wystarczy pół godzinki, czasem odstawiałam na krócej – pizza i tak wyrośnie w piekarniku.

Teraz nagrzewamy piekarnik na 200°C i przygotowujemy (myjemy, kroimy) składniki na pizzę. Mój ulubiony zestaw to pieczarki, papryka i cebula. Jeżeli chcę dodać kukurydzę, to mieszam ją razem z sosem pomidorowym, żeby nie pospadała (pizza nie ma sera, który trzymałby wszystko do kupy).

Natłuszczamy blachę olejem. Nie wykładamy folią ani papierem. Kulę ciasta wykładamy na środek blachy i delikatnie rozpłaszczamy na całej powierzchni. Można pomóc sobie wałkiem, ale dłonie wystarczają :) Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na to układamy składniki. Pieczemy aż brzegi się przyrumienią, czyli ok. 20 minut w 200°C

Naprawdę nie trzeba nic "zamiast sera", ale jeśli chcecie można użyć sera wegańskiego. U nas było go trochę:) Ciasto jest puszyste i pyszne. Dawno nie jadłam tak dobrej pizzy.

Smacznego:)
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz