Na wiosnę w wielu wegańskich i zdrowych miejscach pojawia się duży wybór zielonych koktajli. Można też szybko przygotować je w domu i zabrać na wynos. Od dawna jestem od nich uzależniona i piję je prawie codziennie w różnych kombinacjach. Ten jest wyjątkowo dobry i bardzo kremowy dzięki awkado. Więcej o właściwościach zielonych koktajli pisałam już TUTAJ.
Najlepiej pić je zaraz po zmiksowaniu, można przechowywać je w lodówce do 3 godzin po przygotowaniu, po kilku godzinach składniki mineralne zaczynają się utleniać.
Jeśli nie pijecie takich koktajli często, zacznijcie od niewielkiej ilości zielonych liści.
Jeśli nie pijecie takich koktajli często, zacznijcie od niewielkiej ilości zielonych liści.
Składniki:
banan
gruszka
połowa awokado
kiwi
sok cytryny
łyżeczka startej skórki z mrożonej cytryny
duża garść szpinaku
woda
Mrożona cytryna ma mocno orzeźwiający smak,a wraz ze skórką to pełen zestaw składników odżywczych tak jak je stworzyła natura w czystej postaci. Jest pokarmem całościowym. Leczy. Odtruwa. Oczyszcza. Skórka zawiera najwięcej witamin, zwłaszcza rutyny, a także olejku cytrynowego o właściwościach odkażających.
Koktajl jest pobudzający, świeży i smaczny. Wymaga dodania mocno dojrzałego banana, który jest słodki. Jeśli nie takiego nie masz, zamiast banana dodaj kilka świeżych daktyli, suszone wymagają wcześniejszego namoczenia, wtedy gładko się zblendują.
Wszystkie składniki miksujemy i gotowe:) Jest pyszny, polecam spróbować.
Udanego weekendu!
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz