Antyoksydanty są konieczne do obniżania poziomu wolnych rodników. Siła każdego antyoksydantu jest inna, uzależniona od struktury składającej się z pierścieni, które wyłapują szkodliwe wolne rodniki. Im więcej pierścieni, ty skuteczniejszy antyoksydant.
Gdzie znajdziemy najwięcej antyoksydantów?
TOP 5- jedzenie
Jagody goi: 25,000 ORAC
Dzikie borówki: 14,000 ORAC
Gorzka czekolada: 21,000 ORAC
Orzechy pekan: 17,000 ORAC
Karczoch: 9,400 ORAC
TOP 5- przyprawy
Goździki: 314,446 ORAC s (22x więcej niż borówki!)
Cynamon: 267,537 ORAC
Oregano: 159,277 ORAC
Kurkuma: 102,700 ORAC
Surowe kakao: 80,933 ORAC
I na koniec bardzo ciekawe odkrycie, okazuje się, że to MATCHA ma największe stężanie antyoksydantów.
Jedzenie powinno odżywiać, a nie tylko sycić, z takie nastawieniem jest o wiele łatwiej zachować zdrowie. To co jemy odbija się też na naszym samopoczuciu, dlatego warto zadbać o jakość wybieranych pokarmów:)
Daria
Cięgle słyszy się o wolnych rodnikach, niestety mamy ich sporo w organizmie i potrzebujemy antyoksydantów dla zdrowego balansu.
Skala ORAC (oxygen radical absorbance capacity) mierzy siłę antyoksydantów. Jedzenie powinno nas odżywiać i dostarczać niezbędnych składników. Wiedząc co służy nam najlepiej będziemy mogli lepiej komponować posiłki. Sala ORAC przedstawia listę 100 pokarmów o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym. Całą listę można znaleźć TUTAJ. Wartości podane są w jednostkach µmol TE/ 100g.
Gdzie znajdziemy najwięcej antyoksydantów?
TOP 5- jedzenie
Jagody goi: 25,000 ORAC
Dzikie borówki: 14,000 ORAC
Gorzka czekolada: 21,000 ORAC
Orzechy pekan: 17,000 ORAC
Karczoch: 9,400 ORAC
TOP 5- przyprawy
Goździki: 314,446 ORAC s (22x więcej niż borówki!)
Cynamon: 267,537 ORAC
Oregano: 159,277 ORAC
Kurkuma: 102,700 ORAC
Surowe kakao: 80,933 ORAC
I na koniec bardzo ciekawe odkrycie, okazuje się, że to MATCHA ma największe stężanie antyoksydantów.
Top 5 -herbaty
Matcha- 138 400
Zaparzona yerba mate- 1 700
Zaprzona herbata earl grey- 950
Zaparzona zielona herbata- 1 210
Zaparzony rooibos- 610
Mimo, że to przygotowanie matchy używamy około 2 g sproszkowanej herbaty, jednak w filiżance daje nam to około 2 800 μmol TE w skali ORAC
Przyprawy jem bardzo często, szczególnie kurkumę, warto przygotować pastę w kurkumy i mieć ją zawsze w lodówce. Wtedy sięgamy po nią zdecydowanie częściej. Jedzenie może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie i warto to wykorzystać. Dzienna dawka antyoksydantów doda nam energii i uchroni przed chorobami. Warto zapoznać się z całą listą i dodawać różne superfoods do kolorowych koktajli.
Jedzenie powinno odżywiać, a nie tylko sycić, z takie nastawieniem jest o wiele łatwiej zachować zdrowie. To co jemy odbija się też na naszym samopoczuciu, dlatego warto zadbać o jakość wybieranych pokarmów:)
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz