Zdrowe odżywianie

wtorek, 6 czerwca 2017

Pasta z zielononego groszku z kolendrą

Cześć!

Kanapki to u mnie rzadkość. Domowe złote bułeczki z kurkumą, które czasem piekę wymagają wyjątkowych dodatków. Tym razem zielona wiosenna pasta z groszku. Zimą to moje ukochane warzywo. Pół zamrażarki zajmują paczki z groszkiem. Lubię kolor, smak i jem go w różnych kombinacjach. W oczekiwaniu na wysyp świeżych warzyw jeszcze wspomagam się zapasem mrożonek. 



Pasta z zielonego groszku 
Składniki:
szklanka ugotowanego groszku zielonego
mały pęczek kolendry 
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i gotowe. To fajny dip do warzyw albo pasta kanapkowa. 
Groszek konserwowy zupełnie się nie sprawdzi, nie smakuje tak jak świeży. Gotowany na parze jest najlepszy i zachowuje najwięcej smaku. 

Często jecie kanapki? Robicie domowe hummusy i inne pasty?

Smacznego!
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz