Nigdy nie jadłam tradycyjnej panna cotty, jak wielu deserów spróbowałam jej dopiero w wersji wegańskiej. W klasycznej wersji jest biała, ja wolę zieloną. Lubię dodawać matchę do deserów i napojów. Daje ciekawy smak i ładny kolor. Wystarczy niewielka ilość, żeby osiągnąć ciekawszy efekt. Zachęcam do dodawania matchy do domowych lodów, gofrów, koktajli czy pankejków.
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
150 ml wody
1 łyżka agaru
3-4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka herbaty matcha
szczypta soli
owoce, płatki migdałów do dekoracji
Mieszamy agar z wodą do gotujemy do momentu wrzenia, a potem jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i blendujemy razem z resztą składników na gładką masę. Przelewamy do małych miseczek i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie panna cotta jest gotowa do jedzenia. Można podawać ją z ulubionymi owocami i śmietanką kokosową.
Użyłam matchy kulinarnej marki Moya Matcha.
Robię małe porcje, bo to bardzo sycący deser. Lubię podawać go z dużą ilością świeżych owoców.
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz