Warzywa dostarczają mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. Są niskokaloryczne i można jeść je bez ograniczeń. To samo zdrowie. Powinny stanowić podstawę naszej diety. Kolorowe, warzywne posiłki są zdrowie i pełne smaku. Nie wiem które lubię najbardziej, soczyste pomidory, słodkie buraki, dynię, marchewkę. Nie potrafię zdecydować, jem je codziennie i myślę jak podać je w nieoczywisty sposób. Są tanie i dają wiele możliwości i kuchni.
Warzywa w każdym posiłku
Warzywa często są tylko niewielkim dodatkiem do diety. Plaster pomidora czy ogórka na kanapce, liść sałaty nie odpowiada porcji warzyw jaka powinna znaleźć się w każdym posiłku. Zacznij od dodania Większej ilości warzyw do każdego posiłku, Wybieraj te które lubisz, ale nie zamykaj się na nowe smaki.
Zielone koktajle
To najlepszy sposób na przemycenie większej ilości zieleniny do swojej diety. Szpinak, jarmuż, zielona pietruszka, seler naciowy o wiele lepiej smakuje w towarzystwie słodkich owoców- bananów, gruszek, ananasa, brzoskwiń. Warto próbować nowych połączeń i pić zielony koktajl każdego dnia.
Wybieraj to co lubisz
Wybór jest ogromny i nie trzeba zmuszać się do jedzenie warzyw których nie lubisz. Możesz spróbować ciekawych połączeń i różnych przepisów na warzywne dania. Szukaj swoich ulubionych smaków i połączeń. Jednogarnkowe, aromatyczne potrawy warzywne są idealnym rozwiązaniem. Leczo, curry, potrawki można przygotować z każdego warzywa.
Surowe warzywa
Są najbardziej wartościowe i warto przemycać je jak najczęściej. Rób domowe surówki, chrup marchewkę, kalarepę, paprykę i warzywa które lubisz. Kolacja to najlepszy moment dnia na zjedzenie większej ilości warzyw. Sycą i jednocześnie są lekkostrawne. Możesz spróbować warzyw w hummusem, albo innym roślinnym dipem.
Warzywne przekąski
Próbowaliście chipsów z jarmużu, marchewki czy buraka? Można łatwo zrobić je w domu i chrupać bez wyrzutów sumienia. Poza tym marchewki czy ogórki to najlepsze przekąski, które warto mieć przy sobie.
Jedz sezonowo i rób zapasy
Korzystaj w warzyw na które jest sezon i które mają najwięcej wartości odżywczych. Możesz też mrozić je i robić przetwory na chłodniejsze miesiące. Mrożone warzywa zachowują większość witamin i bardzo ułatwiają życie. W zimie korzystam ze swoich i sklepowych mrożonek prawie każdego dnia. Lubię też kiszonki, które robię na bieżąco z dostępnych warzyw.
Gotuj kolorowo!
Jest tyle ciekawych smaków do odkrycia:) Nie zamykaj się tylko na znane przepisy i połączenia smakowe. Kuchnie roślinna bazuje na warzywach, orzechach, zbożach, nasionach i pestkach. Pełnowartościowa dieta wegańska dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, jest w stanie sprostać potrzebom organizmu na każdym etapie życia. Pasztety warzywne, placki z cukinii, makaron warzywny, brownie z buraka- trzeba tego spróbować:)
Macie ulubione warzywne potrawy? Jakie są Wasze sposoby na jedzenie większej ilości warzyw?
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz